Rohamosan terjed Európában az új halálos kábítószer

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. június 12. szerda

A Kínában tömegesen gyártott, rendkívül potens szintetikus opioidok egy családja a Baltikumból Nyugat-Európába jut, behatol a heroinpiacra, és használóinál tömeges haláleseteket okoz - figyelmeztetett az EU kábítószer-ellenőrző hatósága.

A nitazének tavaly Észtországban és Lettországban a halálesetek számának meredek emelkedésében - közel 100 alkalommal - játszottak szerepet, míg Franciaországban és Írországban több túladagoláshoz járultak hozzá - írja a Politico.
A Kábítószer és Kábítószer-függőség Európai Megfigyelőközpontjának (EMCDDA) 2024-es uniós jelentése szerint a rendkívül veszélyes anyagokat, amelyek több százszor erősebbek a heroinnál, és még a fentanilnál is, utcai heroinként adják el.
A nitazéneket néha »szintetikus heroin« néven árulják, és a kábítószerpiacon hamisított gyógyszerekben is kimutatták őket - áll a kedden közzétett jelentésben. Hirtelen megjelenésük a városok utcáin „rövid időn belül több mérgezést eredményezhet, ami túlterhelheti a helyi szolgálatokat”.
Bár, mint a lap írja, az Egyesült Államokban tapasztalt mértékű opioidválság még messze van Európától, az EU korai előrejelző rendszerében 2023-ban először bejelentett hét új szintetikus opioidból hat nitazén volt, ami a legmagasabb szám egy év alatt, 2019 óta pedig 16, ehhez a vegyületcsoporthoz tartozó anyagot detektáltak Európában.
Ez egy gyorsan fejlődő drogpiac, ahol a bevett tiltott kábítószerek széles körben hozzáférhetőek, és folyamatosan jelennek meg új, erős szintetikus anyagok - mondta Alexis Goosdeel, az EMCDDA igazgatója írásos nyilatkozatában.
(index.hu)

You have no rights to post comments