Elképesztő károkat okoz a mezőgazdaságban a háború

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. május 28. kedd

Az Ukrajna elleni teljes körű orosz háború következtében az agrárszektor teljes potenciáljának mintegy 30 százaléka megsemmisült, a mezőgazdasági területek 20 százaléka pedig megszállás alatt áll – mondta Viktor Kancurak, az Agrárpolitikai és Élelmezésügyi Minisztérium államtitkára.

Nagy területeket szereztek meg, vagy szennyeztek be robbanóanyaggal. Ezért a mezőgazdasági termelők finanszírozásának és támogatásának kérdése aktuálisabb, mint valaha – idézte az Agrárpolitikai Minisztérium sajtószolgálata a mezőgazdasági kis- és közepes méretű mezőgazdasági termelők finanszírozásáról szóló online workshopon elhangzottakat – amelyet az Interfax szemlézett. Emlékeztetett arra, hogy az Állami Agrárkatasztert és a Mezőgazdasági Részleges Hitelgarancia Alapját e probléma megoldására hozták létre.

A Kijevi Közgazdasági Iskola (KSE) több mint 80 milliárd dollárra becsüli az ukrán mezőgazdasági ágazatnak okozott kárt. A veszteségek között 5,8 milliárd dollár értékben szerepelnek a megsemmisült mezőgazdasági gépek, 1,97 milliárd dollár értékben a késztermékek, valamint 1,8 milliárd dollár értékben a gabonatárolókban keletkezett károk.

Inessa Andrietti, a Részleges Hitelgarancia Alap igazgatósági tagja elmondta, hogy a több mint 2000 kistermelő körében végzett felmérés szerint a legtöbbjük tervezi a termelés bővítését és további beruházások bevonását. A mezőgazdasági termelők 56 százaléka a földterületét kívánja növelni, 53 százalékuk pedig földvásárlásra kíván hitelt felvenni.
Ezek az adatok azt mutatják, hogy a gazdák körében nagy a kereslet az alapunk garanciái iránt – mondta Andrietti.
Oleg Prihadka, az alap igazgatótanácsának elnöke szerint az alap aktívan együttműködik három bankkal, és újabb pénzintézetek bevonását tervezi, ami jelentősen bővíti a hitelezési lehetőségeket több érdeklődő gazdálkodó számára.

(index.hu)

You have no rights to post comments