Rushdie nem hisz, de ami történt, az szerinte is csodának tűnik...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. május 01. szerda

Salman Rushdie Booker-díjas író először adott televíziós interjút, mióta 2022-ben egy irodalmi fesztiválon egy késes támadó megpróbálta megölni. A merénylet nem sikerült, de az indiai származású Rushdie heteken keresztül élet-halál között lebegett, és elveszítette egyik szeme világát.

Persze korábban sem kellett sok a vallási fanatikusoknak ahhoz, hogy megpróbálják Rushdie-t megölni. Elmondása szerint az alatt a 10 év alatt, amikor több milliós vérdíjjal a fején, állandó rendőri védelem alatt élte mindennapjait, legalább hat alkalommal próbálták megölni. A sátáni versek megírásakor sem gondolta volna, hogy műve ekkora felzúdulást fog kiváltani, ahogy azt sem, hogy olyanok fogják megtámadni, akik el sem olvasták a könyvét.
A 2022 augusztusában 75 éves Rushdie élete nem sokon múlt. Támadója tizenöt sebet ejtett rajta, a többi között a nyakán, az arcán, a kezén, a mellkasán és a hasán. Az író rengeteg vért vesztett. „Azok közül a sebészek közül, akik megmentették az életemet, az egyik azt mondta nekem: »egyszerre voltál nagyon szerencsétlen és szerencsés is«. »Mi volt ebben szerencsés?« – kérdeztem. Így válaszolt: »Az, hogy a támadódnak fogalma sem volt arról, hogyan kell egy embert késsel megölni«.” Ennek ellenére Rushdie életéért 8 órán keresztül küzdöttek a műtőben az orvosok, és 18 napot töltött kórházban. Miután kitolták a műtőből, kérdéses volt, hogy a szemét ért szúrás elérte és megsértette-e az agyát. Mivel lélegeztetőgépen volt, nem tudott beszélni, feleségével a lábujjai mozgatásával kommunikált.
Az író nem hisz sem istenben, sem a természetfölöttiben. Ennek ellenére elismeri, hogy csodával határos módon élte túl a támadást.
„Ez egy nagy ellentmondás. Hogyan magyarázza meg valaki, aki nem hisz a természetfölöttiben, hogy valami olyan történt vele, ami csodának tűnik?”
„Egyáltalán nem érzem úgy, hogy lenyúlt egy kéz a magasból, és megvédelmezett. Ugyanakkor azt gondolom, hogy valami olyan esett meg, aminek nem kellett volna megtörténnie. És nincs rá magyarázatom.”
(divany.hu)

You have no rights to post comments