A nemiségükkel elégedetlen gyermekek többsége kinövi a problémát

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. április 06. szombat

Egy új tanulmány szerint a nemi zavarral küzdő gyermekek nagy többsége kinövi ezt az érzést, mire felnőtté válik. Holland kutatók több mint 2700 gyermeket követtek nyomon 11 éves koruktól a húszas éveik közepéig, és háromévente megkérdezték őket a nemükkel kapcsolatos érzéseikről. Az eredmények azt mutatták, hogy a kutatás kezdetén körülbelül minden tizedik gyermek (11 százalék) különböző mértékben kifejezte, hogy elégedetlen a nemével. 25 éves korára azonban már csak minden huszonötödik (4 százalék) mondta azt, hogy "gyakran" vagy "néha" elégedetlen a nemével.

A kutatók következtetése: 'A jelenlegi vizsgálat eredményei segíthetnek a serdülőknek felismerni, hogy ebben a korszakban normális, és viszonylag gyakori is, ha az embernek vannak kétségei az identitásával és a nemi identitásával kapcsolatban'.
A tanulmány az Egyesült Államokban a transznemű gyermekek nemváltoztatására szolgáló szereket kapó gyermekek számának óriási növekedése közepette született.
Ez az egyik leghosszabb eddigi tanulmány, amely a gyermekek nemének kérdésével foglalkozik. A résztvevőket arra kérték, hogy 15 év alatt hat különböző időpontban válaszoljanak az "ellenkező nemű szeretnék lenni" állításra. Többszörös választási lehetőséget kaptak: 0-nem igaz, 1-nagyon igaz vagy néha igaz, és 2-nagyon igaz vagy gyakran igaz.
A vizsgálat 2001. márciusi kezdetétől a vizsgálat végéig minden második vagy harmadik évben ugyanazt a kérdést tették fel. A kutatók azokat keresték, akik a biológiai nemüknek megfelelő nemi hovatartozással való elégedetlenséget fejezték ki.
Az Archives of Sexual Behavior című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az emberek 78 százaléka a 15 év alatt összességében ugyanúgy érezte magát nemével kapcsolatban. Körülbelül 19 százalékuk lett elégedettebb a nemével, és csak körülbelül 2 százalékuk lett kevésbé elégedett.
A résztvevőket arra is megkérték, hogy értékeljék, hogyan érzik magukat a fizikai megjelenésükkel és az önbecsülésükkel kapcsolatban.
Az eredmények szerint a nők nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy elégedetlenek a nemükkel, és ez összefüggött az alacsonyabb önértékeléssel, a több viselkedési problémával és az érzelmi küzdelmek növekedésével.
A nemi diszfória - klinikai diagnózis, amely különbözik a nemi elégedetlenségtől - aránya 2018 óta egy kivételével minden amerikai államban megugrott - a diagnózis felállításának átlagos életkora pedig egyre fiatalabb tendenciát mutat.
2017 és 2021 között körülbelül 121 880 hat és 17 év közötti gyermeket diagnosztizáltak ezzel a betegséggel. 2021-ben 42 ezren kapták a diagnózist, ami 70 százalékos növekedést jelent 2020-hoz képest.
A 18 év alatti gyermekek pedig már az új diagnózisok egyötödét teszik ki évente.
Az Egyesült Államokban 1,6 millió 13 éves és annál idősebb ember vallja magát transzneműnek.  
Eközben a jelentés azt is megállapította, hogy az évente elvégzett nemváltoztató műtétek száma gyorsan nő - egyes években akár 40 százalékkal is emelkedett.
Más országokkal, például az Egyesült Királysággal ellentétben az Egyesült Államokban nincs szövetségi alsó korhatár arra vonatkozóan, hogy a gyermekek mikor végezhetnek nemváltó műtétet, így ez az államokra van bízva.
Hollandiában a kérdésről szóló vita felerősödött, mivel több holland szakértő is aggodalmának adott hangot a pubertásblokkolók és hormonterápiák lehetséges káros hatásaival kapcsolatban az átváltozni kívánó kiskorúak esetében.
Dr. Jay Richards, a Richard és Helen DeVos Center for Life, Religion, and Family szervezet igazgatója a DailyMail.com-nak így nyilatkozott a kérdésben: "Több mint egy évtizede tudjuk, hogy a legtöbb gyereknél, akinek nemi hovatartozásával kapcsolatban gondjai vannak, eltűnnek ezek az érzéseket, miután átesik a természetes pubertáson.
A  korábbi generációkban a nemi diszfóriában szenvedő lányok 88 százalékának és a nemi diszfóriában szenvedő fiúk 98 százalékábál volt tapasztalható ez.
A történelem úgy fogja megítélni ezt a kiskorúakra vonatkozó, medikalizált "nemi megerősítő ellátást", ahogyan most az eugenikát és a lobotómiát ítéljük meg."
(DailyMail/Hetek)

You have no rights to post comments