Érkezik az első egész estés magyar animációs dokumentumfilm

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. március 28. csütörtök

Érkezik a hazai multiplexekbe az első egész estés, magyar animációs dokumentumfilm, a Kék Pelikan. Csáki László filmje visszarepíti a nézőt a kilencvenes évek rendszerváltás utáni Magyarországára, ahol hiába adatott meg a szabadság az immár lebontott vasfüggöny mögötti országnak, a magas vonatjegyárak miatt kevesen engedhették meg maguknak, hogy valóban utazzanak. Ezt a zavaros állapotot gyűri le három furmányos fiatal (Ákos, Laci és Petya), akik kikísérletezik, miként lehetne „okosba” megoldani a problémát.

Eleinte csak a saját szabadságukat váltják meg hamisított jegyeikkel, majd az alkalmi buliból nagyszabású biznisz lesz, egy üzlet, amely lassan túlnő rajtuk.
Az első egész estés magyar animációs dokumentumfilm  80 percben mutatja be a kilencvenes évek jegyhamisító bizniszét, aminek köszönhetően jó pár fiatalnak megadatott, hogy bejárja Nyugat-Európát – ami korábban sokaknak elképzelhetetlen volt –, kihasználva a filmben is elsütött poén valóságtartalmát, amely szerint: A MÁV-hoz türelem kell.
A hatóságok lassú reagálásának hála mintegy tíz évig futott a buli, amit most zanzásítva láthatunk a vásznon. Az alkotás rétegzetten mutatja meg a történetet, amely egyszerre szórakoztató annak, aki megélte ezt az időszakot, és informatív annak, aki túl fiatal ahhoz, hogy ismerje a lúgozott jegyek sztoriját.
(index.hu)

You have no rights to post comments