567 bűncselekmény sajtómunkások ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 26. hétfő

A teljes körű invázió kezdete óta eltelt két év alatt Oroszország 567 bűncselekményt követett el újságírók és a média munkatársai ellen Ukrajnában – derül ki a Tömeginformációs Intézet (IMI) közleményéből, amelyet az Interfax ismertetett. „Az újságírók és a médiamunkások ellen ukrán területen elkövetett fő orosz bűncselekmények közé tartoznak a gyilkosságok és emberrablások; az újságírók lövöldözése és megsebesítése; a médiumok megrongálása a lövések következtében; a kiberbűnözés; az ukrán műsorszolgáltatás leállítása; az orosz propaganda elindítására tett kísérletek; az internet-hozzáférés és a mobilkommunikáció blokkolása Ukrajna megszállt területein” – áll a szombaton közzétett jelentésben.

Emellett az ukrán sajtóorgánumok továbbra is bezártak az Oroszország teljes körű agressziója miatt kialakult pénzügyi és személyzeti válság miatt.
Az invázió kezdete óta eltelt két év alatt Oroszország 70 médiaszakembert ölt meg Ukrajnában.
Közülük 10-et újságírói tevékenységük végzése közben öltek meg, 47-et harcosként, 13-at pedig orosz lövések vagy kínzások következtében. Az orosz–ukrán konfliktus kezdete óta eltelt 10 évben, 2014 és 2024 között 77 ukrán és külföldi médiaszakembert öltek meg, közülük 13-at újságírói tevékenységük végzése közben.
2022 februárja óta az IMI 42 újságíró elleni támadást regisztrált az orosz hadsereg részéről. Az ukrán és a külföldi média újságírói voltak a célpontok. Különösen 2023-ban
A francia TMC TV csatorna, a cseh közszolgálati televízió, a német Bild, a brit BBC, a svéd TV4 csatorna, a portugál RTP és a DW, az ukrán Dom TV csatorna, a Radio Liberty, a Donbas.Realii, a Zaborona, a Grat, a Suspilne stb. forgatócsoportjai.
Legalább 30 újságíró sérült meg szakmai tevékenysége végzése közben. Az orosz ágyúzás következtében az újságírók zúzódásokat, töréseket, végtagsérüléseket és repeszsérüléseket szenvedtek. Közülük 14-en a teljes körű invázió második évében sérültek meg.
(index.hu)

You have no rights to post comments