Alekszej Navalnij keresztény hite

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 25. vasárnap

Alekszej Navalnij halálhíre után több katolikus orgánum is megemlékezett az orosz ellenzéki aktivista hitvalló kereszténységéről. A Vigilia Facebook-oldalán a National Catholic Register és a jezsuiták America című lapja nyomán tettek közzé néhány mondatot az elhunyt politikus hitéről.

„Ha akarják, szívesen beszélek Istenről és az üdvösségről. A legmagasabb hangerőre kapcsolom a szív megszakadását, ha szabad így fogalmaznom. Az az igazság, hogy keresztény vagyok, ami miatt többnyire nevetség tárgyává szoktam válni a korrupció ellen küzdő barátaim körében, mert a legtöbben ateisták, és egykor én is eléggé harcos ateista voltam. De most már hiszek, és a hitem sokat segít a tevékenységeimben, mert így minden sokkal, sokkal egyszerűbb. Kevesebbet aggodalmaskodom dolgok miatt. Kevesebb a dilemma az életemben, mert van egy olyan könyv, amely többé-kevésbé világosan elmondja, hogy milyen lépéseket kell tennünk különböző helyzetekben. Nem mindig könnyű követni e könyv útmutatásait, de én nagyon próbálom. És, ahogyan mondtam, ezért könnyebben szerepet vállalok a politikában, mint sokan mások.”

„Boldogok, akik éhezik és szomjazzák az igazságosságot, mert eltelnek vele. Mindig úgy gondoltam, hogy ez a boldogmondás többé-kevésbé cselekvésre szólít fel minket. És ezért, noha kétségkívül nem éppen van ínyemre a hely, ahol vagyok, nem sajnálom, hogy visszatértem az országomba, és nem bántam meg, amit teszek. Minden rendben, mert azt tettem, ami helyes. Sőt, bizonyos fajta elégedettség is van bennem. Mert egy nehéz pillanatban azt tettem, amit az evangélium útmutatása kíván, és nem árultam el a parancsolatokat.”

Az amerikai jezsuiták mindehhez annyit fűznek hozzá: „Navalnij kész volt az életét adni olyasmiért, amiben hitt, még ha bevallása szerint e világon talán csak annyit ér el vele, hogy része van abban a vigaszban: tisztességes életet élt.”

Forrás: Vigilia Szerkesztőség Facebook-oldala

Magyar Kurír

You have no rights to post comments