Életre keltik a mamutokat?

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. február 09. péntek

Nagyjából tíz éve foglalkozik a gyapjas mamutok felélesztésének gondolatával egy technológiai vállalat társtulajdonosa, George Church, aki most ígéretet tett arra, hogy 2028-ra megszületnek az első elefánt-mamut hibridek.

Sokan kedvelik az emblematikus, mesefilmek és ismeretterjesztők főszereplőjét, a jégkorszakban élt és tízezer évvel ezelőtt kihalt gyapjas mamutot. Az emberek sokszor egy kategóriába sorolják a dinoszauruszokkal, pedig 65 millió év választja el őket egymástól. Nehéz felfogni, hogy a mamutok még akkor is a földön jártak, amikor az emberiség már a piramisokat építette. A gyapjas mamutot most feltámasztaná a rendelkezésre álló technológiai vívmányok segítségével a Colossal Biosciences társalapítója, George Church genetikus – írja a Newsweek.
George Church csaknem tíz éve kacérkodik a gondolattal, hogy létrehozzon egy olyan technológiai vállalatot, amely visszahozhatja a fajokat és helyreállíthatja az ökoszisztémákat, hogy enyhítse az ember által okozott károkat. Mindezt főként azért tennék, mert – mint mondják – a biodiverzitás akár 50 százalékát is elveszíthetjük 2050-ig.

A leromlott ökoszisztémát mamutokkal állítanák helyre
Church elmondta, mivel tudják, hogy a mamutok a pleisztocén korban a tajga és a tundra területén éltek, újra képesek a mamutok genomjának és elveszett génjeinek felhasználásával hideghez alkalmazkodó fajjá tenni az elefántokat. Így érnék el, hogy legyenek újra mamutpopulációk, amelyekkel javulna a biodiverzitás, valamint az ökoszisztéma élénkségét. Az elmúlt években több tanulmány is megjelent arról, hogy milyen is lenne egy mamutsztyeppe.
A kutató szerint az ökoszisztéma ily módon, mamutokkal történő helyreállítása hosszú időn keresztül „gyógyító” hatást váltana ki. A projekt nehézségeként kiemelte, hogy az állatok vemhessége 22 hónapig tart. Ugyanakkor úgy véli, ha nem tesznek nagyobb erőfeszítéseket az elefántok védelme érdekében, akkor nemsokára akár el is veszíthetjük őket.
A gyapjas mamutoknak maradtak fenn jó állapotban lévő és a belső szerveket is tartalmazó maradványaik a szibériai permafrosztban, még sincs lehetőség arra, hogy ezeket a kihalt egyedeket tízezer évvel ezelőtti állapotuk szerint élesszék fel. A maradványokból kinyert DNS-t a gyapjas mamuttal legközelebbi rokonságban álló ázsiai elefánt DNS- szekvenciáiba lehet beilleszteni, és ezzel a gyapjas mamutokhoz genetikailag  hasonló példányt létrehozni. Az életre keltett állat nem lenne valódi mamut, csak egy arra emlékeztető elefánt-hibrid. Rövidebb agyarakat készítenének számukra, hogy ne legyenek annyira vonzók az elefántcsont-kereskedők számára.
A mamutok második generációjában további tulajdonságokat, biodiverzitást és genetikai sokféleséget akarunk beépíteni, hogy egymással szaporítható csordákat hozhassunk létre. Célunk, hogy e fajok fenntartható, egészséges populációi visszatérjenek a vadonba – közölte Church.
Azt állítja, hogy az első mamutborjak 2028-ban fognak megszületni. Jelenleg a szerkesztési fázisban vannak. Azt is mondják, hogy a mamut születését tekintik majd az első napnak, és folytatják a géntechnológiát.
(index.hu)

You have no rights to post comments