Magyarország, Európa és a világ korrupciós indexe

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. január 31. szerda

A Transparency International Magyarország bemutatta a 2023-as Korrupció Érzékelési Index részleteit és eredményeit. A jelentés szerint Magyarország másodszor lett az Európai Unió legkorruptabb tagállama. Világviszonylatban csak egy helyet sikerült javítani. Martin József Péter, a Transparency International Magyarország igazgatója a bemutatón azt mondta, hogy az európai uniós források lehívása érdekében meghozott korrupció elleni és jogállamisági intézkedések, bár vannak köztük előremutatók, nem jelentenek előrelépést, ezért a források döntő része továbbra is befagyasztva marad.

Martin József Péter, a Transparency International Magyarország igazgatója a bemutatón azt mondta, hogy az európai uniós források lehívása érdekében meghozott korrupció elleni és jogállamisági intézkedések, bár vannak köztük előremutatók, önmagukban nem tudják helyreállítani a jogállamot és felszámolni a rendszerszintű korrupciót Magyarországon.
Kiemelte, hogy a 0-tól 100-ig terjedő skálán (ahol a 0 a legkorruptabb, a 100 a korrupciótól legkevésbé fertőzött ország) 42 pontot szerzett Magyarország, amivel ismét sereghajtó az Európai Unió tagállamai között.  
A 180 országot rangsoroló felmérésben Magyarország a 72. helyen áll. A lecsúszás folyamatos.
2012-ben Magyarország még az unió 19. helyén állt, öt évvel később már csak Görögország és Bulgária nyújtott gyengébb korrupció elleni teljesítményt – mondta Martin József Péter,, hozzátéve, hogy 2012 után már csak a sereghajtó pozíciók valamelyikét foglaltuk el, második éve vagyunk utolsók az Európai Unióban. A hosszú évek óta utolérni kívánt Ausztria tavaly 29 ponttal teljesített jobban, mint Magyarország, miközben a visegrádi országok jóval előttünk járnak. A legkevésbé korruptabb országok közé a skandináv országok és Új-Zéland tartozik.

„Hatékony igazságszolgáltatásra van szükség”
A szervezet szerint egyértelmű kapcsolat van a korrupció kiterjedtsége és az igazságszolgáltatás függetlensége között. A felmérésük egyik fő megállapítása, hogy az igazságszolgáltatás függetlensége világszerte hanyatlik.
A Transparency szerint az Európai Unió által támasztott, úgynevezett mérföldkövek nyomán létrejövő Integritás Hatóság és a vele együttműködésben lévő Korrupció Ellenes Munkacsoport hatásköri deficittel küzd, Korlátozott jogosítványokkal bír.
Martin József Péter szerint az Orbán-kormány különböző módszerekkel nehezíti meg a közérdekű adatok megismerhetőségét. Nem tartja jó iránynak, hogy a vagyonnyilatkozatot tevőknek nem kell feltüntetniük az általuk használt ingatlant, a jövedelmek esetében pedig csak értékkategóriák szerint kell megjelölni.
Az Európai Bizottság által kikényszerített reformok megkéstek, az igazságügyi reform alkalmatlan a bíróság autonómiájának helyreállítására – mondta Martin József Péter, és azt is hozzátette, hogy Magyarországon a jelentős mértékű korrupció gyenge gazdasági teljesítménnyel jár együtt.

(index.hu)

You have no rights to post comments