Férfihiány Ukrajnában: nők veszik át a megüresedett állásokat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2024. január 16. kedd

Az orosz–ukrán háború lassan két éve tart, ez pedig radikálisan átalakítja Ukrajna munkaerőpiacát. A férfi munkaerő hiánycikké vált a mozgósítás miatt – amelyet még szigorítanának az ukránok –, így már nőket is keresnek a munkaadók a korábban kizárólag férfiak által végzett munkákra – írja a TSN alapján a Kárpáti Igaz Szó.

Odesszában buszsofőrökből van hiány, Dnyipróban gyári munkásból, Kijevben metróvezetőből, a mezőgazdaságban országszerte traktorosból, állatorvosból és mezőgazdasági technikusból. Ezekre az állásokra kérnének fel nőket az ukránok.
Tetyjana Paskina HR-szakértő szerint egészen logikus, hogy amíg Ukrajnában meglehetősen aktív mozgósítás zajlik, addig számos cég és vállalkozás fog férfihiányban szenvedni.
Nőket keresnek biztonsági őröknek, taxisofőröknek, fuvarozóknak, facsiszolóknak. Korábban ezek az állások kizárólag férfiaknak szóltak.
Számos iparágban próbálják a férfiakat nőkre cserélni, ehhez azonban át kell képezni őket. A szakértő hozzáteszi, „ez a folyamat pozitív változásokat is hozhat, mind a nők, mind a már nyugdíjas férfiak esetében.”
Talán a nők bevonása a férfi foglalkozásokba még azt a szégyenletes, 18,6 százalékos bérkülönbséget is csökkenti a férfiak és nők között, ami tavaly megvolt.
„Remélem, hogy a középkorú férfiak hiánya a munkaadókat most 60 év feletti férfiak bevonására ösztönzi, illetve a 45 év feletti nők is több esélyt kapnak” – tette hozzá Paskina.
(index.hu)

You have no rights to post comments