A pápa a maffiától eltávolodott nők bátorságát dicsérte

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. november 03. péntek

Ferenc pápa a Vatikánban köszöntötte azoknak az olasz nőknek a csoportját, akik úgy döntöttek, hogy eltávolodnak a szervezett bűnözésben szerepet játszó családjuktól, és csatlakoznak a maffiaellenes „Libera” (Szabad) hálózathoz. Elkísérte őket Luigi Ciotti olasz pap, aki 1995-ben alapította az egyesületet. A szervezet elősegíti, hogy a bűnszervezetektől elkobzott földeket és vagyontárgyakat használják fel helyi szövetkezetek, kábítószer-ellenes projektek és közösségi központok létrehozására, valamint a szervezett bűnözés által kiszorítottak foglalkoztatására.

A szervezethez olyan egyesületek, szövetkezetek, társadalmi szervezetek, iskolák, szakszervezetek és egyházak tartoznak, amelyek csatlakoztak a korrupció és a szervezett bűnözés hatalma elleni küzdelemhez, miközben előmozdítják a társadalmi igazságosságot és az emberi jogok érvényesülését.

Ferenc pápa beszédében arra biztatta az olasz nők csoportját, hogy félelem nélkül tartsanak ki választásuk mellett, annak tudatában, hogy az Úr Jézus mellettük áll. „Nem vagytok egyedül” – nyomatékosította a pápa. Felidézte, hogy Jézus tanítványai között is voltak nők, akik a férfiakhoz hasonlóan nem voltak tökéletesek. „Olyan nők voltak, akiket az élet próbára tett, néha »megfertőzte« őket a gonosz – hangsúlyozta a pápa. – Jézus együttérzéssel és gyengédséggel fogadta ezeket a nőket, és meggyógyította őket” – tette hozzá. Vele a felszabadulás útján jártak. „Nem varázslat által válik szabaddá az ember, hanem azáltal, hogy az Úrral jár és osztozik lépéseiben, útjában, amely szükségszerűen a kereszten át halad és a feltámadáshoz vezet.”

Ferenc pápa ezért azt tanácsolta a csoportnak, hogy mindig legyen náluk az evangélium. „Mindennap olvassatok el egy-egy részt, nyugodtan, és képzeljétek el, hogy Vele vagytok a tanítványok között. Valójában pontosan ez történik – mondta a pápa. – Mindennap velünk sétál az élet útján. Keresztje értelmet ad keresztjeinknek, feltámadása pedig a remény forrása.”

Befejezésül Ferenc pápa megköszönte a nők csoportjának látogatását, és elmondta, hogy elkíséri őket imáival, amelyeket értük és szeretteikért, különösen gyermekeikért mond. „Áldjon meg titeket az Úr, és a Szűzanya oltalmazzon” – fohászkodott a pápa.

A „Libera” egyesület jelenleg Olaszország-szerte több mint 270 helyi egyesületből álló hálózattal működik. Nemzetközi részlege mintegy 80 egyesületet foglal magában Európa, Afrika és Dél-Amerika harmincöt országában.

Forrás: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

You have no rights to post comments