Ideális életkor a gyermekvállalásra

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. szeptember 11. hétfő

Az anyák évtizedek óta egyre későbbi életkorban hozzák világra gyermeküket - hazánkban és Európában egyaránt. Napjainkban a húszas éveiben egyre kevesebb nő szül gyermeket. A jelenség hátterében mind társadalmi, mind gazdasági okok meghúzódnak. Ám az egészségügyi szakemberek szerint ettől függetlenül érdemes számításba venni, mely életkor tekinthető optimálisnak szülés szempontjából.

Ez az ideális életkor a gyerekvállalásra
Régóta tudjuk, hogy léteznek olyan genetikai eredetű rendellenességek - mint például a Down-szindróma -, melyek összefüggésben állnak az idősebb - különösen a negyven év feletti - anyai életkorral. A nem kromoszomális fejlődési rendellenességek szempontjából azonban még kissé hiányos a szakirodalom. A Semmelweis Egyetem kutatói épp ezért nemrégiben vizsgálták a területet. Eredményeik szerint 23 és 32 év között a legbiztonságosabb gyermeket szülni, mivel a nem kromoszomális születési rendellenességek kialakulásának esélye ekkor a legalacsonyabb.
A 23 évnél fiatalabb anyák esetében a központi idegrendszert érintő fejlődési rendellenességekre van - 25%-kal - nagyobb esély, míg idősebb korban - 33%-kal - növekszik a szívfejlődési problémák kialakulásának kockázata, valamint az ajak- és szájpadhasadékkal született babák száma - ennek rizikója a kutatás szerint 45%-kal nő 32 éves kor feletti anyák esetében.

Hány évesen szülnek a nők?
Magyarországon:
Mennyire áll összhangban az orvosi ajánlásokkal a valóság? 1980-ban még átlagosan 22 évesen szülték a magyar anyák az első gyereküket - vagyis egy kicsivel a fenti kutatás által ideálisnak tartott életkor előtt. A KSH statisztikái szerint azonban jól látható, hogy ez az életkor mindinkább kitolódik: 2022-ben már 29 év volt a magyar nők átlagos életkora első gyermekük születésekor.

Európában:
A Magyarországon tapasztalható jelenség persze cseppet sem egyedülálló. Az európai statisztikák szerint a jelenlegi 29 évvel a középmezőnybe tartozunk. A kontinensen csak Bulgáriában, Romániában, Albániában és Törökországban hozzák világra a nők 27 éves koruk előtt első gyermeküket. A legkésőbb pedig - 30 évesen vagy afölött - Olaszországban, Spanyolországban, Írországban, Hollandiában, Svájcban, Görögországban és Cipruson válnak először anyává a nők.

(Hoeváth Eszter, femina.hu)

You have no rights to post comments