A pokol ígérete csökkenti a bűnözést

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. június 22. péntek

A félelem a pokolra jutástól jobban visszatart a bűnözéstől, mint a mennybeli remény – állítják egy amerikai tanulmány szerzői széles körű nemzetközi vizsgálódás alapján - ráadásul ezekben az országokban a gazdasági össztermék is magasabb...

Az Oregoni Egyetem kutatói 69 ország 26 évnyi bűnözési és vallási adatait elemezték 143 ezer emberre kiterjedően. Amikor csupán azt nézték, hogy a vallásosság erősségének van-e bűnmegelőző hatása, nem igazán találtak statisztikai kapcsolatot, ám amikor finomítottak szempontjukon, nevezetesen, hogy a pokoli félelem, vagy a mennybe jutás reménye befolyásolja-e a bűnözést, érdekes összefüggés mutatkozott. Azokban az országok, amelyekben a vallás büntetéshangsúlyú és örök kárhozattal fenyeget, ritkább a bűnözés, míg azokban, amelyekben jutalmazás a lényeg, azaz a mennyei, paradicsomi öröklétre helyezi a hangsúlyt, gyakoribb a bűn.

„A természetfeletti büntetéstől való félelem alacsonyabb bűnözési rátát sejtet” – idézte Azim Shariff pszichológust, a tanulmány egyik szerzőjét a Daily Telegraph című brit lap hozzátéve, hogy egy tavalyi tanulmány készítői hasonló következtetésekre jutottak érettségi előtt álló diákok körében. Azok a tanulók, akik inkább hittek egy megbocsátó, semmint egy büntető Istenben, hajlamosabbak voltak csalni.

Az amerikai Harvard Egyetem kutatói 2003-ban a gazdaság és a vallás kapcsolatát vizsgálták, és úgy találták, hogy a pokolban erősebben hívő fejlett országok hazai összterméke magasabb.

(MTI)

You have no rights to post comments