Ezt is jó tudni a szívinfarktus megelőzéséhez

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 18. csütörtök

Sokan tudatosan kerülik a zsíros ételeket, pedig az egészséges zsírok fogyasztása elengedhetetlen ahhoz, hogy erős legyen az immunrendszerünk, jól működjön az agyunk, egyensúlyban legyen a hormonháztartásunk, valamint, hogy a szervezetünk hozzájusson az antioxidáns hatásairól ismert E-vitaminhoz.

Bár annál, aki kiegyensúlyozottan táplálkozik, és elegendő mennyiségű egészséges zsírt fogyaszt, ritkán fordul elő E-vitamin-hiány, ám az emésztési zavarokkal küzdőknek, illetve a hasnyálmirigy-gyulladásban, cöliákiában vagy cisztás fibrózisban szenvedőknek szükségük lehet a vitaminpótlásra.
A zsírban oldódó E-vitamint többféle célra használja a szervezetünk. Ilyen például az oxidatív stressz elleni védelem és az immunrendszer támogatása, de leginkább antioxidáns hatásairól ismert, mivel a szabad gyököknek nevezett káros molekulák semlegesítésével védi sejtjeinket az oxidatív károsodástól. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szervezetünk E-vitamin-szintje elégséges legyen. A vitamin megtalálható bizonyos élelmiszerekben, ilyenek például a magvak, a dió- és zöldségfélék, például a napraforgómag, a mandula, a brokkoli, a spenót, a paradicsom, a mangó és a kivi, de étrend-kiegészítő formájában is hozzájuthatunk.

Az E-vitamin előnyei az emberi szervezetre
Azon túl, hogy erős antioxidáns, és megvédheti a sejteket a szabad gyökök hatásaitól, amelyek szerepet játszhatnak a szívbetegségek és a rák kialakulásában, számos további előnye is van az E-vitaminnak.
Megvéd például a szívbetegség kockázatától azáltal, hogy segít normalizálni a magas vérnyomást, valamint ómega-3-tartalmú étrend-kiegészítőkkel kombinálva csökkenti a magas vérzsírszintet.
Segítségére lehet azoknak, akiknél nem a túlzott alkoholfogyasztás miatt alakult ki zsírmájbetegség. De csökkenti a fájdalmat is az erős görcsökkel és kismedencei fájdalommal jellemezhető menstruációs fájdalmak esetén.
Hasznos lehet az E-vitamin bizonyos bőrbetegségek, például ekcéma kezelése esetén. Előnyös lehet akkor is, ha a memóriánkat szeretnénk karbantartani, ám egyelőre az még nem bizonyított, hogy hozzájárul-e az Alzheimer-kór tüneteinek enyhítéséhez.
Azt azonban kutatások igazolják, hogy javíthatja a tüdő működését, és csökkenti az asztma bizonyos tüneteit gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt.

Túlzásba sem szabad vinni
Élelmiszerek fogyasztásával nem valószínű, hogy túladagolható az E-vitamin, ám táplálékkiegészítők révén igen, ami negatív mellékhatásokhoz és egészségkárosodáshoz vezethet.
Igazolt tény, hogy az E-vitamin-kiegészítők növelhetik a prosztatarák és a vérzés kockázatát.
Az orvosok az E-vitamin tolerálható felső beviteli szintjét napi 1000 mg-ban határozzák meg, ettől függetlenül a kockázati tényezők elkerülése érdekében az E-vitamint csak orvosi javaslat alapján célszerű pótolni.
Az ajánlott napi E-vitamin-mennyiség nőknek 8 mg, férfiaknak 10 mg. Bár ez az adag elegendő az E-vitamin-hiány pótlására, sokak szerint a teljes antioxidáns hatás eléréséhez nagyobb mennyiségre van szükség. Az általános betegségmegelőzésre a legtöbb szakértő 250–500 mg E-vitamint ajánl tabletta vagy kapszula formájában.
Ügyelni kell arra is, hogy az E-vitamin kölcsönhatásba léphet bizonyos gyógyszerekkel, éppen ezért javasolt a szedése előtt orvossal konzultálni. Különösen fontos ez akkor, ha valaki véralvadásgátlót, szimvasztatin- és niacintartalmú gyógyszert szed, illetve kemo- vagy sugárterápiás kezelésben részesül.
(divany.hu)

You have no rights to post comments