Folytatódnak a tiltakozások a státusztörvény ellen

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. május 04. csütörtök

Miután az elmúlt héten hétfőn, az oktatási sztrájk zárásaként több ezren tiltakoztak Budapesten a bosszútörvény néven is ismert oktatási státusztörvény ellen, május 3. szerdán az elmúlt hetinél is többen vonultak utcára a pedagógusok mellett.

A gyülekezőn nagyjából kétezres, később több ezresre duzzadt tömeg a Bazilikától vonul az Alkotmány utcába, majd némi kerülővel a Margit hídon át a Clark Ádám térre, majd fel a Várba, ahol megütköztek a rendőrséggel.
A szerdai tüntetés már a Facebook eseményen látható visszajelzések alapján is több demonstrálót vonzott, mint a múlt hétfői esemény. Ez nem kis részben azon is múlhatott, hogy akkor miután a tömeg Orbán Viktor munkahelyéhez vonult, a rendőrség többek között könnygázzal igyekezett szétkergetni a tiltakozókat.
Noha a kormány kisebb engedményként már nem akarja röghöz kötni a törvénnyel a pedagógusokat, alapjaiban még mindig súlyos sérelmekkel járna a közoktatásban a bevezetése.
A kormány a tanárok bérének emelésére hivatkozva március 2-án közzétette a státusztörvényként elhíresült tervezetet, amivel megszüntetné a pedagógusok közalkalmazotti jogviszonyát, és egy új jogállás alá, úgynevezett köznevelési foglalkoztatotti jogviszony alá rendelné őket. A PDSZ szerint a bevezetni tervezett törvénnyel nemcsak nőnének a pedagógusok munkaterhei, de felszámolnák az autonómia maradékát is, „a szakmából azok is menekülni fognak, akik eddig ezt nem tervezték”.
Az aHang felületén eddig csaknem ötezer pedagógus jelezte, hogy otthagyná a pályát ha a bosszútörvénynek megfelelően foglalkoztatnák őket.

(merce.hu)

You have no rights to post comments