Ferenc pápa és 11 ezer fiatal - riport a Sportarénából

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 29. szombat

A katolikus egyházfő a telt házas Papp László Budapest Sportarénában több mint 11 ezer fiatalt ösztönzött aktívabb és hatékonyabb életre. A pápa a mobiltelefonozás és a közösségi média hanyagolását javasolta hallgatóságának. „Ne féljetek szembemenni az árral" - fogalmazott. Beszédét többször is taps kísérte. Az Indexnek nyilatkozó jezsuita szerzetes szerint Ferenc pápa ugyanazokat a biblikus, teológiai értékeket vallja, mint elődei, II. János Pál és XVI. Benedek.

„A Kárpát-medencéből mindenhonnan, határon belülről és túlról is érkeztek fiatalok a Papp László Budapest Sportarénába” – nyilatkozta az Indexnek Kajtor Domonkos, Rómában élő jezsuita szerzetes.
Ferenc pápa számára a fiatalok jelentik a jövőt, de kiemelte, hogy ők maguk Isten »most«-ja. Ezért is tudja őket sikeresen megszólítani világszerte – tette hozzá Kajtor Domonkos.

Ferenc pápa magyarul buzdította hallgatóságát
„Az ifjúság a nagy kérdések és a nagy válaszok ideje” – fogalmazott Ferenc pápa a telt házas stadionban. Beszédében kifejtette: fontos, hogy legyen valaki, aki provokál, aki meghallgatja a fiatalok kérdéseit, és nem könnyű, előrecsomagolt válaszokat ad, hanem segít az élet kalandját bátran vállalni.
Krisztus a testet öltött Isten, az élő Isten, aki közel jön; Ő a Barát, a legjobb barát, Ő a Testvér, a legjobb testvér, és nagyon jól tud kérdezni – mondta a találkozón a katolikus egyházfő. Hozzátette: az evangéliumban Jézus a Mester, valójában kérdéseket tesz fel, mielőtt válaszokat adna.
A pápa szerint Jézus nem lerombolja, hanem kijavítja az álmokat, hogy miként valósítsák meg azokat. Úgy fogalmazott: az ember nem attól lesz nagy, hogy mások fölé emelkedik. Hanem attól, hogy másokhoz leereszkedik; nem mások kárára, hanem mások szolgálatával.
„Jézus örül annak, ha nagy dolgokat érünk el. Nem azt akarja, hogy lusta és kényelmes emberek legyünk, nem azt akarja, hogy csendesek és félénkek legyünk, hanem azt akarja, hogy élők, aktívak, főszereplők legyünk” – buzdította hallgatóságát a katolikus egyházfő, aki szerint Isten soha nem kicsinyli le várakozásainkat, hanem éppen ellenkezőleg, vágyaink mércéjét emeli fel.
Jézus egyetértene azzal a közmondással: Aki mer, az nyer – mondta magyarul a pápa.

Legyél csapatjátékos!
Ferenc pápa szerint akkor lehetünk nyertesek az életben, ha két alapvető lépésre fókuszálunk. „Csakúgy, mint a sportban: először is tűzz ki magasabb célokat, másodszor pedig eddz” – fogalmazott az egyházfő, aki szerint nem szabad félretenni a tehetséget, gondolván, hogy a boldogsághoz csak a minimumra van szükség: diploma, pénzkereső munka, egy kis szórakozás. „Azt hozd játékba, amid van.”
A pápa szerint fontos, hogy a fiatalok rendszeresen edzésben legyenek. „Hogyan? Párbeszédben Jézussal, aki a lehető legjobb edző. Ő meghallgat téged, motivál, hisz benned, tudja, hogyan hozza elő belőled a legjobbat. És mindig arra hív, hogy csapatjátékos legyél” – buzdította hallgatóságát, és invitálta őket az augusztusi ifjúsági világtalálkozóra Portugáliába.
Ma nagy a kísértés, hogy beérjük egy mobiltelefonnal és néhány baráttal. De még akkor is, ha sokan ezt teszik, még ha nektek is ehhez volna kedvetek, ez semmi jóra nem vezet – figyelmeztetett Ferenc pápa, aki hozzátette: „E tekintetben ne féljetek szembemenni az árral, találjatok mindennap időt a csendre, hogy megálljatok és imádkozzatok.”

Nem vagyunk gépek
Ma minden azt mondja, hogy gyorsnak, hatékonynak, gyakorlatilag tökéletesnek kell lennetek, mint a gépeknek! De aztán rájövünk, hogy gyakran kifogy a benzin, és nem tudjuk, mit is tegyünk – mondta az egyházfő, aki szerint jó, ha meg tudunk állni tankolni, az akkumulátorokat feltölteni. De vigyázzunk: ne merüljünk el a saját búskomorságunkban, ne merengjünk a szomorúságainkon, mert ez nem jó!
A pápa szerint a csend nem arra való, hogy a mobiltelefonokra és a közösségi médiára tapadjunk. „Kérlek titeket: az élet valódi, nem virtuális, nem egy képernyőn folyik, hanem a világban!” – mondta Ferenc, aki hozzátette: a csend az ima ajtaja, az ima pedig a szeretet ajtaja.
Liszt Ferencről megemlítette, hogy zongorájának tisztítása közben találtak néhány rózsafüzérszemet, amely talán beleesett a hangszerbe, és eltört. Szerinte ez egy olyan nyom, ami arra enged következtetni, hogy egy-egy kompozíció vagy fellépés előtt, vagy talán egy rövid, szórakoztató zongorajáték közben is imádkozott. A pápa felhívta a fiatalok figyelmét, hogy Isten nem rendkívüli emberekkel tesz nagy dolgokat, hanem valódi emberekkel. Ezzel szemben azok, akik a saját képességeikre hagyatkoznak, és a látszat szerint élnek, távol tartják Istent a szívüktől.
Segítsünk egymásnak elhinni, hogy szeretettek és értékesek vagyunk, hogy nagy dolgokra vagyunk teremtve – zárta beszédét Ferenc pápa.
Kajtor Domonkos szerint a kívülállók számára úgy tűnhet, hogy Ferenc pápa különbözik elődeitől, a lengyel származású II. János Pál pápától, valamint a Hittani Kongregáció egykori elnökétől, a későbbi XVI. Benedek pápától. Pedig Ferenc pápa is – fogalmazott a szerzetes – ugyanazokat a biblikus, teológiai értékeket vallja és követi tanításában, mint elődei.
Ugyanabból az alapanyagból építkeztek: míg Benedek csodálatos, de a hétköznapokban nehezebben kézzelfogható teológiai székesegyházakat épített fel, addig Ferenc könnyen értelmezhető lakóházakat kínál a híveknek – magyarázta a különbséget Kajtor Domonkos.
(Kunstár Csaba, index.hu)

You have no rights to post comments