Ferenc pápa: A társadalmi és a környezeti válság egyet jelent

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 25. kedd

„Tudomásul kell vennünk, hogy korunk környezeti és társadalmi krízise nem két különálló válság, hanem egy...” – hangoztatta Ferenc pápa, amikor csütörtökön a Vatikánban beszédet mondott a Manchester környéki vallásközi szervezet vezetőinek. A pápa elismerését fejezte ki vallási és politikai vezetőként tett erőfeszítéseikért, hogy felhívják a figyelmet a környezet védelmének „sürgős szükségességére”, és konkrét munkájukra az éghajlatváltozás hatásainak kezelése érdekében.

„Közös tanúságtételetek különösen beszédes, mivel városotok története szorosan kapcsolódik az ipari forradalomhoz, melynek öröksége a hatalmas műszaki és gazdasági fejlődés, valamint az emberi életre és a természetes környezetre gyakorolt negatív hatás.

Egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy jelenlegi elkötelezettségünk Isten ajándéka, a teremtett világ megóvása iránt egy szélesebb erőfeszítés részét kell hogy képezze egy olyan integrált ökológia előmozdítása érdekében, amely tiszteletben tartja minden egyes ember méltóságát és értékét, és elismeri a környezetrombolás tragikus hatásait a szegények életére” – folytatta a Szentatya.

„Egyszóval tudomásul kell vennünk, hogy korunk környezeti és társadalmi válságai nem két különálló válság, hanem egy” – hangsúlyozta. Természetesen ehhez új és előrelátó gazdasági modellek megalkotására van szükség, de egyben

elhatározásra is, hogy leküzdjük a »kiselejtezés« hulladékkultúráját, amelyet a mai fogyasztás és a globalizált közömbösség hoz létre, amely gátolja az ilyen emberi és társadalmi problémák kezelésére irányuló erőfeszítéseket a közjó tükrében”.

Ferenc pápa kijelentette: a vallásközi csoport munkáját az jellemzi, hogy „közös tanúbizonyságot tesznek a környezet védelmére irányuló kötelezettségünk alapvetően erkölcsi és vallási dimenziójáról mint Istentől kapott ajándékról, amely felelős gazdálkodásra szólít fel”.

A közösségeiken belül és különféle hagyományaik bölcsességétől vezérelve „fontos szerepet játszanak abban, hogy hozzájáruljanak az égetően szükséges »ökológiai megtéréshez«, amely a természet iránti tisztelet, a józanság, az emberi szolidaritás és a társadalmunk jövője iránti törődés értékein alapul”. Közreműködésük lényeges aspektusa, hogy hívő emberként elkötelezettek a  „fiatalok elméjének és szívének formálása mellett”, valamint abban, hogy támogassák az irányváltás és olyan előrelátó politikák igényét, „amelyek célja a fenntartható és átfogó emberi fejlődés”. Ferenc pápa azzal zárta beszédét, hogy barátként szólította meg a jelenlevőket, imáiról és jókívánságairól biztosítva őket munkájukhoz és terveikhez. „Mindnyájatokra szeretettel kérem a bölcsesség, az erő és a béke isteni áldását. És arra kérlek benneteket, hogy emlékezzetek meg rólam imáitokban.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News Facebook-oldala

Magyar Kurír

You have no rights to post comments