Bőr helyett kaktuszbőr

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 20. csütörtök

Fügekaktuszból készítik a fenntartható divat legújabb vívmányát, a többi bőr-imitációnál sokkal jobban lélegző, teljesen vegán „kaktuszbőrt”. Az új textilipari anyagot a növény régi, érett leveleiből állítják elő.

A fügekaktuszokat évente kétszer szüretelik, majd a levágott leveleket letisztítják, kisebb darabokra szeletelik és legalább 3-5 napig a napon szárítják. Az ép és használható rostokat leválasztják, porlasztják, majd környezetbarát színezőpigmentekkel keverik össze, hogy aztán egy színezett, folyékony biogyantát hozzanak létre.
Ezt a masszát egy hordozóanyagra öntik, azon megszáradva pedig létrejön az erősen légáteresztő kaktuszbőr.
Az új textilipari anyag azért is jelent fenntartható megoldást a divatiparban, mert a kaktuszfarmok fenntartásához szinte alig kell vizet használni, így öntözőrendszer telepítésére sincs szükség. Szárazságtűrő képessége mellett a kaktusznak elképesztően jó a szénmegkötő tulajdonsága, ami termékeny termőterületeket, a légkörben pedig kevesebb szén-dioxidot eredményez, ezzel lassítva a globális klímaváltozást. Mindezen kívül növényvédő szerek felhasználása nélkül termeszthető.
Mind a műanyag-, mind pedig a valódi bőrrel ellentétben a kaktuszbőr előállítása kíméli a bolygót, ugyanis nem hagy maga után lebomlani képtelen anyagokat, valamint haszonállatok tartása és ellátása sem szükséges hozzá. A fügekaktusz leveleinek vegán bőr készítéséhez való felhasználásának ötlete még a koronavírus-járvány ideje alatt pattant ki a mexikói Adrián López Velarde és Marte Cázarez fejéből, akik vívmányukat 2019 októberében mutatták be Milánóban. Azóta nemcsak a divatipar egyre több szereplője, de a Mercedes-Benz is együttműködik a páros által létrehozott vállalattal, hogy forradalmasítsa az autók belsejének kárpitozását. Először tavaly januárban vetették be a kaktuszbőrt egy elektromos, környezetkímélőbb modelljük gyártásánál.
(velvet.hu)

You have no rights to post comments