Böjte Csaba imakilencedet kezdeményez a békéért!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 19. szerda

"Háború! A legrosszabb dolog ami velünk történhet ezen a földön, ha saját kezünkkel pusztítjuk el egymást és magunkat egy gyilkos háborúban! Ennél szörnyebb dolgot nem tudok elképzelni, a háború nem csak testünket pusztítja, de lelkünket is a kárhozatba taszítja, égbekiáltó bűn a gyilkosság!  

Ferenc pápa magasba emelte a béke zászlaját! Most, április 28-30 között Budapestre jön, mert velünk együtt akar imádkozni az áldott békéért! Szeretettel hívnak, gyertek a találkozóra készüljünk együtt,  végezzünk egy imakilencedet, amelyet Ferenc pápa béketeremtő erőfeszítésének sikeréért ajánlunk fel!
Adj békét Urunk! Adj békét a szívekben, a családokban és a világban! Az imakilenced minden napjára egy - egy szentet szeretnénk felkérni, hogy közbenjárásával segítsen, példájával vezessen a béke útján! Tudatosan olyan szenteket kerestünk, akik megtérésük előtt bíztak a fegyvereik mindent eldöntő erejében, akik maguk is katonák voltak, háborúkban vettek részt! A példaképeknek választott szentjeink magukba szálltak, megtértek és a béke útjára léptek! Letették a fegyvert, mert belátták, hogy nekünk embereknek nem véres háborúkban kell egymást legyőznünk, hanem a béke Istenének segítségét kérve, párbeszédet folytatva kell meggyőznünk társainkat arról az igazságról, amely mindannyiunkat gazdagabbá tesz! Isten nem azt akarja, hogy Káinként egymást elpusztítsuk, hanem azt, hogy békében, jó testvérekként, váll a váll mellett együtt építsük Teremtőnk akarata szerint a Szeretet Országát!
A kilencedre készülve elmélkedjünk a szentírás alapján a békéről, az apostolfejedelmekre figyelve: Szent Péter és Szent Pál nem voltak katonák, nem vettek részt háborúkban, de hitték, hogy erőszakkal a célokat el lehet érni, akár gyilkossággal jobb világot lehet teremteni, és ezért fegyverekhez nyúltak! Krisztus megállította őket, a béke apostolai lettek, tanuljunk tőlük, kérjük a segítségüket.

1. Az apostolfejedelmek mellett a békéért imádkozva, szeretnénk segítséget kérni és tanulni az első századok katona szentjeitől, közülük név szerint Szent Adorjántól emlékezünk meg, ő nem csak katona volt, hanem vértanú halálával az elítéltek, és a börtönőrök védőszentje lett!

2. Tours-i Szent Márton lemondott katonai karrierjéről és a római birodalomba betörő frankok közé költözött, hogy a nép apostolaként a békére vezesse kortársait! Ezért a keresztény Európát megalapító frank császárnak, Nagy Károlynak és a birodalmának védőszentje lett! Szent István, a Magyar Királyságot szintén Szent Márton zászlaja alatt alapította, építette!    3. Szent Ferenc atyánk is fegyvert ragadott, csatába ment, fogságba esett, majd újból fegyverrel a kézben útra kelt, a keresztes lovagok közé akart állni, de Isten megszólította őt! Megtérése utáni jelmondata: Uram, tégy engem a béke eszközévé, hogy ahol gyűlölet van oda szeretetet vigyek.

4. Flüei Szent Miklós két öldöklő háborúban is részt vett, amikor harmadszor is fegyvert kellett volna fognia, a kedves felesége készített neki egy remete ruhát és gyermekeit, családját elhagyva nem a csatatérre ment, hanem a sziklák közé imádkozni az áldott békéért! Így lett Svájc béke teremtő áldott apostola!

5. Boldog Bátori László, a törökverő Hunyadi János hadvezére, a nándorfehérvári csata után mindenéről lemond és pálos szerzetes lesz! Sajnos az ő élete kevésbé ismert, pedig csendes szerzetesi, remete élete sok gyümölcsöt termett! Boldog László nem csak tanulmányozza a Szentírást, hanem elsőnek le is fordítja azt!

6. Szent Kamill zsoldos katonából a szenvedő, sebesült betegek lelki vigasztalója, támogatója lett! Szerzetes közösséget hozott létre, és a kamilliánus rend mai napig élő hittel, szeretettel ott áll a kórházakban, idősek otthonában, a szenvedők oldalán.

7. Emiliáni Szent Jeromos katonatiszt lemond a rangjáról, tanulni kezd, felszentelik papnak, árvaházakat létesített, felkarolta a céltalanul bolyongó gyermekeket! Áldozatos, termékeny élete végén nem csak szentté avatják, de az árvák és a szülői szeretetet nélkülöző gyermekek védőszentje lesz!

8. Loyolai Szent Ignác szintén katonatiszt, megsebesül, a betegágyán elkezd imádkozni, majd a kardját, fegyvereit Mária oltárára teszi és ő visszavonul a remeteségbe. Imádságos életéből született a jezsuita rend, ebben a közösségben élt Ferenc pápa, amíg a bíborosok meg nem választották az Egyház élére!

9. Márton Áron még csak nekünk magyaroknak szent, de hiszem, hogy eljön a nap mikor oltárra emeli őt is az Egyház! A fiatal, frissen érettségizett Áron részt vesz az első világháború gyilkos csatáiban, többször megsebesül, s mind hadnagy esik fogságba a háború végén! Az értelmetlen öldökléstől megborzadva tudatosan Istennek adja az életét, jelentkezik a teológiára, pap, majd püspök lesz! Áldásos munkájáért hálából Erdély béketeremtő apostolának nevezzük!

A kilenced végén, a tizedik napot, április 30-át a Béke Királynőjének szenteljük! A Szűzanya korunk legnagyobb béke apostola, hisz Lourdesban, Fatimában, Medjugorjéban és a világ megannyi szent helyén ahol Mária megjelent, mindig az áldott békéért imádkozott, ugyanakkor a jelenésekre összesereglett embereket, mindannyiunkat a békéért való imára hív!
Az imakilencedünket április 20-án kezdjük! Minden este kilenc órakor az Oltáriszentség előtt térdelve imára hívlak! Remélem, hogy sokan fogunk együtt imádkozni, az internet által emelt katedrálisban nagyon sokan elférünk.
Szeretettel, Csaba t."

You have no rights to post comments