Rettenetes háború - hírek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 17. hétfő

Anya és lánya is meghalt a bombázásban, továbbra is támadják a városokat, az ukrán GDP harmadával csökkent, többszázezer robbanóanyag, majd ötszáz megölt kisgyermek, kitelepített gyerekek, és finn határzár, lerombolt ortodox templom... - hírek + ima:

- Anyát és lányát ölték meg orosz rakéták Herszonban - Az ortodox húsvét közeledtével sem szűntek meg az orosz rakétatámadások Ukrajnában. Szombaton egy 48 éves nő és 28 éves lánya vesztette életét, amikor a nyílt utcán repeszek érték őket egy közelben becsapódó rakéta nyomán – írta az Unian. A nő férje szombaton közölte: családja halála után önkéntesként beáll az ukrán hadseregbe.

- Herszon november közepén szabadult fel kilenc hónap orosz megszállás után. Az egykor háromszázezres városban addigra százezren maradtak, többségük víz és villany nélkül. Az utóbbi hónapokban a közmű nagy részét sikerült helyreállítani, ám a Dnyeper túloldalára visszahúzódótt orosz erők folyamatosan támadják a várost, így márciusig további 50 ezren elhagyták a várost.

- Az ukrán GDP 29,1 százalékkal csökkent tavaly - Ukrajna hazai összterméke (GDP) 29,1 százalékkal csökkent tavaly – közölte az ukrán statisztikai hivatal csütörtökön a részletek ismertetése nélkül.
Egy hónapja a gazdasági minisztérium saját számításai alapján 29,2 százalékos gazdasági visszaesésről jelentett. A minisztérium akkor az Ukrajna elleni orosz invázió miatt a lakossági fogyasztásban, valamint a beruházási aktivitásban bekövetkezett csökkenéssel, továbbá az export és az import visszaesésével magyarázta az adatot.
A kormány januárban nagyobb, 30,4 százalékos GDP-csökkenést becsült 2022-re. A gazdasági minisztérium március elején 1 százalékra fogta vissza az ország idei GDP-növekedésére vonatkozó előrejelzését a korábban várt 3,2 százalékról.
A Nemzetközi Valutaalap (IMF) napokban közölt legfrissebb előrejelzésében az szerepelt, hogy Ukrajna GDP-je idén 3 százalékkal csökken, a Világbank viszont 0,5 százalékos növekedést vár – írta az MTI.

- Összesen 375 robbanóanyagot fedezett fel és semlegesített az ukrán állami katasztrófavédelmi szolgálat 24 óra alatt. Általánosságban elmondható, hogy az Orosz Föderáció nagyszabású inváziójának kezdete óta több mint 345 ezer robbanószerkezetet hatástalanítottak – közölte a hatóság. A Sky News szerint tisztviselők 164 hektárnyi területen találták meg a szerkezeteket.

- Legalább 468 gyermeket öltek meg a háború tavaly februári kezdete óta - állítja Ukrajna. Az ország főügyészségének legfrissebb becslései szerint további 947 gyermek sérült meg - közölte a Sky News. A Genfi Egyezmény értelmében a gyermekek közvetlen vagy közvetett háborús cselekmények következtében történő megölése vagy megcsonkítása háborús bűncselekménynek minősül.

- Az oroszok megkezdték a gyerekek kitelepítését Energodartól - A megszállt Energodar iskoláiban és óvodáiban az oroszok megkezdték a gyerekek „kitelepítését” a Krímbe. Az Ukrajinszka Pravda információi szerint az evakuáció április 20-ig tart. A terv az, hogy a gyerekeket buszokkal viszik a Krímbe, amivel állítólag legalizálják a zaporizzsjai atomerőmű járműveinek ellopását, amelyeket az erőmű dolgozói használnak a munkába járáshoz. Az oroszok már megkezdték a bútorok, matracok és egyéb tárgyak elszállítását a város óvodáiból.

- Kerítést épít a finn–orosz határra Finnország - Finnország megkezdte a határzár építését, hogy jobban megvédhesse az Oroszországgal közös határát, amely most már a NATO új keleti határa - írta meg a Bloomberg hírügynökség.
A skandináv ország egy délkeleti határátkelő közelében kezdte meg egy kezdetben 3 kilométeres kerítésszakasz építését, amelyet júniusra tervez befejezni - közölte pénteken a határőrség.
Finnország a hónap elején csatlakozott az Észak-atlanti Szerződéshez, miután benyújtotta kérelmét, amelyet az Ukrajna elleni oroszországi teljes körű invázió váltott ki. Amellett, hogy elnyerte a NATO 5. cikkelye szerinti kollektív biztonsági garanciákat, növelte a védelmi kiadásait, valamint a fegyver- és lőszerbeszerzését is.

- Orosz templomot rombolt le egy orosz bomba - Egy orosz ortodox templom megsemmisült egy Moszkva által elrendelt bombázásban – közölte az ukrán védelmi minisztérium.
A vallási épületet, amely a moszkvai patriarchátus közösségéhez tartozott, akkor érte találat, amikor az ország a hétvégén az ortodox húsvétot ünnepelte – írja a Sky News. Sem a legnagyobb keresztény ünnep, sem az, hogy a templom a moszkvai patriarchátus közösségének része volt, nem riasztotta el a terroristákat – közölték az ukrán hatóságok.

Ments meg minket Uram, mert nélküled elveszünk! szabadíts meg minket az agresszoroktól, háborús uszítóktól, haszonlesőktől, területrablóktól és antikrisztusi vezetőktől! Hozd el az áldott békét szívünkbe, családjainkba, egyházunkba és hazánkba, ukrajnába és Oroszországba és az egész világra! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments