Egy amerikai államban betiltják a TikTok-ot

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 17. hétfő

Montana lett az első amerikai állam, amely törvényt fogadott el a TikTok személyes eszközökön való használatának betiltásáról. A kínai ByteDance vállalat tulajdonában lévő TikTokot azzal vádolják, hogy a felhasználókról gyűjtött adatok miatt nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Ha Greg Gianforte kormányzó aláírja a törvényt, a tilalom januárban léphet hatályba. A vállalat felvetette, hogy jogi lépéseket tesz a montanai törvényjavaslat ellen – írta meg a BBC.

Az SB 419 néven ismert törvényjavaslatot 54–43 arányban fogadták el. A szöveg a TikTokkal kapcsolatos számos aggályra hivatkozik, többek között a kínai kormány által folytatott állítólagos megfigyelésekre.
A törvény megsértése akár 10 000 dollárig (3,4 millió forintig) terjedő büntetést is vonhat maga után, amelyet Montana Igazságügyi Minisztériuma szedne be. A büntetések nem az egyéni felhasználókra, hanem a vállalatokra vonatkoznak.
A republikánus Gianforte, aki korábban betiltotta az alkalmazást a kormányzati alkalmazottak eszközein, várhatóan aláírja a törvényt.
A TikTok szóvivője közleményében azt mondta, hogy továbbra is harcolni fogunk a montanai TikTok felhasználókért és alkotókért, akiknek a megélhetését és az első alkotmánymódosításhoz fűződő jogait fenyegeti ez a kirívó kormányzati túlkapás.
A kormányok világszerte - köztük az Egyesült Államokban is - számos lépést tettek annak érdekében, hogy korlátozzák a kormányzati alkalmazottak számára a TikTok használatát a hivatalos eszközökön.
Márciusban Joe Biden amerikai elnök a TikTok anyavállalatának, a ByteDance-nek azt mondta, hogy a vállalatot potenciális szövetségi tilalom fenyegeti, ha nem válik meg az alkalmazásban lévő tulajdonrészétől.
Christopher Wray, az FBI igazgatója márciusban egy szenátusi testületnek azt mondta, hogy az alkalmazásról „ordítanak” a potenciális biztonsági aggályok.
Iparági csoportok is bírálták a montanai jogszabályt és az alkalmazáshoz való hozzáférés korlátozására irányuló hasonló erőfeszítéseket.
Carl Szabót, a NetChoice - a TikTokot is magában foglaló iparági csoport - alelnökét és általános jogtanácsosát a BBC amerikai partnere, a CBS idézte, aki szerint a törvényjavaslat „veszélyes precedenst teremt arra, hogy a kormány megpróbálhat betiltani bármilyen, neki nem tetsző vállalkozást anélkül, hogy egyértelmű bizonyíték lenne a vétkességre”.
(index.hu)

You have no rights to post comments