Magyar tinédzserek a neten

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. április 15. szombat

Minden hatodik magyar tini küldött már magáról erotikus fotót chaten, ha kértek tőle, és majdnem minden második tini kapott már ilyen képet – írja a Media1 a Be Social digitális ügynökség a 14-25 évesek online szokásairól készített körképére hivatkozva. Egyébként a tinik 53,48 százalékától kértek már erotikus fotót chaten.

Tízből hatan pedig már kaptak erotikus fotót chaten mástól, 42,58 százalék többször is. Ez az arány 2021-hez képest nyolc százalékkal növekedett. A több, mint háromezer fiatal online megkérdezésén alapuló Magyar Tinik a Neten felmérésből az is kiderül, hogy meglepően sok – minden második tini (54,74 százalék) élt már át zaklatást online.
A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbb tini szeret titkolózni a neten: a megkérdezettek közel felének (47,45 százalék) jelenleg is van titkos profilja, amit csak kevesen ismernek, további 18,97 százaléknak pedig korábban volt már ilyenje. Ráadásul a tinik háromnegyede (76,48 százalék) úgy érzi, hogy van olyan dolog számára, amiről könnyebben beszél chaten, mint élőben.
A kutatás szerint a tinik 43,66 százaléka naponta 4 óránál is többet lóg a neten, és bár a megkérdezett tinik közel fele (49,75 százalék) úgy gondolja, hogy az online töltött idő esetükben túl sok, mégis 10-ből 8-an a mosdóban is telefonoznak, háromnegyedük tanulás közben, 72 százalékuk pedig film- vagy sorozatnézés közben is előveszi a mobilját. Ez alapján nem meglepő, hogy közel egyharmaduk (30,3 százalék) leginkább online tartja a kapcsolatot a közelebbi barátaival is.
A közvélemény-kutatás azt mutatta, hogy a klasszikus médiafogyasztás nagyon hátra került a fiatalok körében, a közösségi médiában található posztok görgetése, a YouTube videók nézése, Instagram story-k böngészése előzik meg őket. Azoknál, akik négy óránál többet neteznek, a TikTok a családi programok elé kerül az összesített rangsorban.
(mandiner.hu)

You have no rights to post comments