Mennyi a túlélési esélye egy katonának az ukrán háborúban? + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. március 28. kedd

Ez dermesztő szám. Képzeljük el, hogy a Donbaszban az erős tüzérségi tűz alatt álló arcvonalon vetnek be minket védekezésre az ukrán oldalon. Ebben az esetben átlagosan 2-4 óra az az idő, ami alatt nagy valószínűséggel megsebesülünk vagy meghalunk. Sokkal durvább a helyzet a támadónál. A Wagner-zsoldoscsoportnál a támadások első hullámában „ágyútöltelékként” használt, gyorsan kiképzett és harcba vetett foglyoknak sokszor csak percei vannak az első sebesülésig vagy a halálos lövésig.

Hasonlót mutatnak a második világháborús adatok is a tiszteknél. Akkor védekezés esetén a szakaszparancsnokok voltak a legközelebb (1-2 kilométerre) az arcvonalhoz, nekik egy-két órájuk volt a túlélésre, az arcvonaltól 4-6 kilométeres mélységben lévő zászlóaljparancsnoknak 4-5 órájuk, a hátrébb lévő ezred- és hadosztályparancsnokoknak 10-12 órájuk.

Milyen erőfölényben van az orosz tüzérség?
Az ukrán jelentések szerint hétszeres az orosz tüzérségi túlerő, de a különbség az ukrán és az orosz tüzérség között eszköztípusoként változó. A normál tüzérségnél nincs olyan nagy különbség a két fél között. A rakéta-sorozatvetőknél az oroszok 5,5-6-szoros túlerőben vannak, nem véletlenül kér ezekből többet Ukrajna a szövetségeseitől, és van, ahol ennél is nagyobb az oroszok erőfölénye. Az ukránoknak közel 500 harckocsira, 400 sorozatvezetőre és 1000 vontatott tüzérségi eszközre, ágyúra lenne szükségük, hogy a védekezés teljesen sikeres legyen, de ennek csak közel az egyharmada van meg.
A háborúban az orosz a támadó fél, és a hadsereg jellemzően a tüzérséggel területtüzet lő, azaz egy 300x200 méteres területre csapódnak be általában a 12-24 csövű sorozatvető tüzérségi eszközök rakétái. Az orosz taktika az, hogy addig lőnek egy területet, amíg szinte minden fedezéket megsemmisítenek az ukránok előtt – és az oroszok ezt nagyon hosszú ideig képesek végezni. Az ukránoknak ezzel szemben inkább precíziós eszközeik vannak, a tömeges tűzhöz sok eszközre van szükségük.

Mekkorák az emberveszteségek?
Orosz oldalon 70-90 ezer katona halhatott meg eddig, az ukránoknál pedig 130-140 ezer, és ezek mellé jön még háromszor-négyszer ennyi sebesült. Kérdés, hogy valaha megtudhatjuk-e a valódi adatokat. Oroszországban nem nyilvánosak a halálozási statisztikák, a halottakat sokszor haza se szállítják, nem engedik közzétenni a katonatemetéseket, amelyeket amúgy is árgus szemekkel figyelnek az orosz elhárítótisztek. (telex.hu)

Könyörülj rajtunk Urunk, könyörülj szerencsétlen katonákon, könyörülj az elhunytakon, hogy nálad lehessenek, és az élőkön, hogy kiszabaduljanak a háború poklából! Könyörülj a világon, törd le a gonoszság erőit, szabadíts meg minket az antikrisztusi vezetőktől és hozd el az áldott békét, mert benned bízunk! Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments