Hasznos pókok a lakásban

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. március 11. szombat

Itthon hatféle pókkal találkozhatunk otthonunkban. Ezek a házi zugpók, üvegházi törpepók, faggyúpók, házi kaszáspók, a koronás keresztespók és a kis hangyautánzó pók. Egyik faj sem veszélyes, viszont több kártevőt, rovart levadásznak, akár a csótányt is, vagy a szennyeződéseket hordozó legyeket, poloskákat.

A két centiméteres, romantikus házi zugpók hímje egész életében nőstények felkutatásán dolgozik, mindene a szerelem. Szívesen bújik el az ember szeme elől, de ha nem hagyják, támad, azonban még ekkor sem veszélyes. A fürdőszoba az üvegházi törpepók territóriuma, hálójában boldog családként él együtt a hím és a nőstény, majdnem 3 centiméteres, és nem támad.
A faggyúpókok külseje lehet a legfélelmetesebb, de csak 1,5 centiméterre nőnek meg, így könnyen elbújnak a sötétebb zugokban, nem veszélyesek, csak csúnyák. A házi kaszáspók döbbenet, de alig egy centiméteres, csak hosszú lábai miatt gondoljuk nagyobbnak. Többféle színben játszhat, a nőstények általában izgalmas szürkék. Nem veszélyesek, csak elhullott növényi részekkel és állati maradványokkal táplálkoznak.
A koronás keresztespók a legnagyobb itthoni pókfaj, kint és bent is otthon érzi magát, maximum 2 centiméteresre nőhet, a hímek még ekkorára sem. Kis hangyautánzó pókkal is találkozhattunk már a lakásban, ha jó a szemünk (mert csak 3-4 milliméteresek), megtévesztően hasonlítanak egy hangyára a mozgásuk és kamuflázs külsejük miatt – ezzel védik magukat, és jobban tudnak hangya módra vadászni.

Miért ne likvidáljuk?
A házba tévedő pókok általában nem agresszívak, sőt hasznosak, például megeszik az egyéb élősködőket, legyeket, szúnyogokat – vagy akár más pókokat is. Általános ragadozók, mindenkit elfogyasztanának, aki keresztezi az útjukat, ami jó hír, mert például a betegségeket hordozó rovarokat is.
Egy pók megölése egy fontos vadász eltávolítása is a háztartásból. Főleg kártevőkkel és betegségeket hordozó rovarokkal, szúnyogokkal és legyekkel táplálkoznak. Afrikában egyes ugrópókok a vérrel teli moszkitókat fogyasztják előszeretettel, és így meggátolják a veszélyes fertőzések terjedését.
Az itthoni pókfajok több kártevőt, rovart levadásznak, akár a csótányt is, vagy a szennyeződéseket hordozó legyeket, poloskákat.  
(index.hu)

You have no rights to post comments