Az ördög természete megmutatkozik

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. február 23. csütörtök

1938-ban a négyhatalmi egyezmény után úgy tért haza a francia és az angol miniszterelnök, hogy „örök békét” kötöttek, Chamberlain diadalmasan lobogtatta a papírt Hitler úr aláírásával az ünneplő tömegnek. 2015-ben ugyanígy tértek haza a „Minszki megállapodás” aláírói: Putyin úr szerződésben garantálta, hogy nincs több területi követelése Ukrajnával szemben. Csakhogy az ördög mindig éhes, és nem érdeklik a papírok…

2022. február 24-én, egy évvel ezelőtt Putyin Oroszországa egyszerre több oldalról lerohanta Ukrajnát. Ha a villámháborús terve sikerül, valószínűleg követte volna őt Kína Tajvan ellen, Törökország a kurdok ellen, és Irán, Szaúd-Arábia, és az összes kisebb-nagyobb diktátor, a gonosz lelkek legnagyobb örömére, világégésbe burkolva földünket.
Nem így történt, két okból. Az egyik, hogy az ukrán miniszterelnök nem menekült el – ahogy azt minden gyáva diktátor reméli és hiszi ellenségeiről -, hanem a honvédő háború élére állt. Az ukrán nép ugyanis legkésőbb 2014-ben, az első orosz támadás és megszállás után megértette, mi várna rá Putyin ölelésében, és nem kért belőle. A másik ok pedig, hogy Európa felébredt, ugyanúgy, mint 1939-ben, amikor megértette, hogy vagy ellenáll Hitlernek, vagy vége lesz a polgári demokráciának, szólásszabadságnak, törvény előtti egyenlőségnek, stb.
Az elmúlt egy év megmutatta, mit érnek az orosz elnök hazugságai az ukrán nép megmentéséről: tömeggyilkosságot, milliók menekülését, a polgári infrastruktúra szétbombázását és a győzelem, a hatalom akarását minden áron, még saját népe vágóhídra küldése árán is (gondoljunk a százezernyi halott orosz katonára, akik biztos nem ezt a jövőt képzelték el maguknak).
Nagy kárt okozott az orosz elnök az ortodox kereszténységnek - az ortodox egyház szakadást élt át és létrejött a független ukrán ortodox egyház -, de az egész keresztény világnak is, amikor hódító törekvéseit keresztény szólamokkal igazolta. Hány Istent kereső ember fordult el Jézustól, mert elhitte, hogy Ő a fegyverek erejével hódít a világon? És hány pogány gondolta azt, hogy ő bátran mondhatja magát kereszténynek és azt tehet, mondhat, amit csak akar?
Utólag visszatekintve persze láthatjuk, hogy Putyin már a kétezres évek elején elkezdte a nagy menetelést Csecsenföld lerohanásával, Grúzia, Moldova egy részének elcsatolásával, a közép-ázsiai posztszovjet köztársaságok térdre kényszerítésével, Örményország magára hagyásával (egy újabb szerződés szegéssel) és Fehéroroszországot is majdnem sikerült bekebeleznie (csak hát Lukasenka is, mint minden diktátor, kakas akart maradni a maga szemétdombján), és ha sikerült volna neki Kijev lerohanása, akkor mi következtünk volna és a balti kis államok.
Hogy ez mennyire igaz, az épp az utóbbi napok igazolják. Putyin felmondta a Moldovával kötött békemegállapodást, nyilvánvalóvá téve, hogy nem elégszik meg az eddig elcsatolt területekkel. Az is világossá vált, hogy a háborús helyzetet kihasználva újra kísérletet tesz Fehéroroszország „perszonálunióba” kényszerítésére. (Bizony, az ott állomásozó orosz csapatok nem csak Ukrajnát fenyegetik…)
„Álljatok ellen a gonosznak és megfut tőletek” (Jak 4, 7). Van, amikor nincs más lehetőség, mint ellenállni, ahogy Jézus is tette. Még a keresztfán sem engedett a sátán sürgető hívásának, hogy mentse magát, a legnagyobb szenvedés közepette is kitartott és végül győzött a gonoszság minden ereje felett. Mi is ezt imádkozzuk: szabadíts meg minket a gonosztól!
Európa felébredt és megértette, hogy Putyint meg kell állítania. Milyen szomorú, hogy pont a magyar kormány - annak a népnek megválasztott vezetői, amelyik többször megélhette, milyen az orosz csizma alatt nyögni és alulról tisztogatni, és amelyik még október 23-án is az orosz tankok ellen védekező pesti srácokat éltette -, akadályozza minden lehetséges eszközzel ezt a védekezést. De még ennél is többet tesz: menedéket ad orosz háborús bűnösöknek, önti a pénzt az orosz gazdaságba, a magyar közéletet pedig elárasztja az orosz propagandával. A hazugságok hálójával igazolt gonoszság pedig meghasonlásba és erkölcsi bukásba taszít minket. Mert a bűn igazolása fertőz, erodálja maradék tartásunkat és kiszolgáltat minket a legaljasabb késztetéseknek is.
Látva a rettenetes testi-lelki pusztítást, amit ez a háború hozott ránk és az egész világra, ha mást nem is tehetünk, legalább imádkozzunk: Uram, szabadíts meg minket a gonosztól! A háborús haszonlesőktől, gyilkosoktól ments meg Uram, minket! Add, hogy vége legyen a háborúnak Ukrajnában és az egész világon! Segíts, hogy a menekültek hazatérhessenek és megkezdődhessen az újjáépülés ideje! Hozd el a békét a szívünknek, egyházunknak és hazánknak, hozd el Ukrajnának és az egész világnak! Az antikrisztusi emberektől és az „orosz békétől” ments meg Uram, minket! Ámen.
Sipos Gyula (www.szeretetfoldje.hu)

You have no rights to post comments