Petíció a beleegyezési korhatár szabályainak szigorításáért

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. február 16. csütörtök

"Biztosan Ön is értesült róla, hogy egy 39 éves óbudai pedagógiai asszisztens a közösségi médiában arról beszélt, hogy egy 15 éves gyerekkel folytat homoszexuális kapcsolatot.

A TikTok-ra és az Instagramra feltöltött videójában az ekkor még az óbudai, Krúdy Gyula Angol-Magyar Két Tanítási nyelvű Általános Iskolában dolgozó, azóta az ügy miatt elbocsátott férfi nyíltan népszerűsítette a felnőtt-gyerek szexuális kapcsolatokat a videójában.

Az esetet nagy felháborodás övezi a magyar társadalomban.

A jelenlegi magyar törvényi szabályozás viszont lehetővé teszi, hogy 40-50 éves felnőttek szexuális kapcsolatot folytassanak 14-15 éves kiskorúakkal, amely súlyos szexuális visszaéléseket és bántalmazásokat eredményezhet.

Ugyanígy legális egy közel 18 éves fiatal és egy 12 éves gyermek közötti szexuális kapcsolat.

Számunkra ez elfogadhatatlan. Lépéseket kell tennünk közösségünk legsebezhetőbb tagjai, a gyermekek védelme érdekében!

Petíciónkban ezért Varga Judit igazságügyi miniszterhez és a parlamenti képviselőkhöz fordulunk, arra kérve őket, hogy szigorítsanak a beleegyezési korhatár szabályain.

Alakítsák át úgy a törvényi környezetet, hogy semmiképp se legyen megengedett Magyarországon 40-50 éves felnőtteknek 14-15 éves gyerekekkel, valamint 18-hoz közeli kamaszoknak 12 éves gyermekekkel szexuális viszonyt folytatni!

Csatlakozzon aláírásával a gyermekek jogaiért és biztonságáért való kiálláshoz!

Szakértők szerint egy-egy ilyen szoban forgó szexuális kapcsolat akkor is traumatikus lehet a kiskorú számára, ha elméletileg a beleegyezését adja hozzá.

A pszichológiai, érzelmi és fizikai károk, amelyeket ezek az incidensek okozhatnak, megváltoztathatják az életüket, és hosszan tartóak lehetnek. 

A gyermekek, kamaszok nem rendelkeznek megfelelő érettséggel és tudással ahhoz, hogy megalapozott döntéseket hozzanak a szexuális tevékenységekkel kapcsolatban. A beleegyezési korhatár megemelése segíthet megvédeni őket a szexuális ragadozóktól vagy a kalandokat kereső felnőttektől, akik kihasználhatják tudásuk vagy tapasztalatuk hiányát.

Egy felnőtt eleve hatalmi viszonyban van egy gyermekhez képest, így egy felnőtt-gyermek szexuális kapcsolatban a fiatalok nagyobb eséllyel vannak kitéve a kizsákmányolásnak és a bántalmazásnak a náluk hatalmasabb, vagyonosabb, tapasztaltabb felnőttek részéről, akik életkorukat és viszonylagos tapasztalatlanságukat felhasználhatják manipulálására és irányítására.

A beleegyezési korhatár szabályainak szigorítása segíthet csökkenteni ezt a kockázatot azáltal, hogy megnehezíti a felnőttek számára a kiskorúakkal folytatott szexuális tevékenységet.

Emellett a beleegyezési korhatár megemelése hozzájárulhat az egészséges kapcsolatok kialakulásához, és csökkentheti a nemi betegségek, a tinédzserkori terhességek és az abortuszok kockázatát azáltal, hogy arra ösztönzi a fiatalokat, hogy várjanak még fiatal korban a szexuális tevékenységgel.

Épp ezért azt is fontosnak tartjuk, hogy a családokban, illetve az oktatásban (pl. a családi életre nevelésen keresztül) fokozott hangsúly forduljon a gyermekek kockázatos szexuális tevékenységeinek megelőzésére, illetve arra, hogy ne használhassák ki őket rossz szándékú felnőttek.

Fentiek alapján mi is támogatjuk a Gyermekjogokért Egyesület, a Ficsak - Fiatal Családosok Klubja, az Organikus Pedagógia Egyesület és a Szent István Intézet kezdeményezését a vonatkozó hatályos magyar jogszabályok felülvizsgálatáról és módosításáról.

A problémakör komplex megoldásokat igényel.

Petíciónkban ezért arra kérjük a döntéshozókat, hogy tegyenek lépéseket az ügyben, és a gyermekek védelmét szem előtt tartva szigorítsanak a beleegyezési korhatár szabályain a Büntető Törvénykönyvben!

Kérjük, szánjon egy percet a petíció aláírására, és ossza meg barátaival és családjával is. Minden aláírás számít, együtt változtatni tudunk. Üzenjük meg nagy számban a magyar döntéshozóknak, hogy fiataljaink biztonsága és jóléte a legfontosabb számunkra, és nem tűrünk el olyan magatartást, amely veszélyezteti őket.

A petíció aláírható itt: https://citizengo.org/hu

You have no rights to post comments