Száműzetésbe kényszerült az iráni sakkozónő

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. február 16. csütörtök

Amikor a világ egyik legígéretesebb sakkozója, a 25 éves Sara Khadem úgy döntött, hogy az iráni tiltakozó mozgalom iránti szolidaritásból fejkendő nélkül játszik egy nemzetközi versenyen, azt hitte, hogy egy figyelmeztetés lesz a legrosszabb, ami történhet vele. Ehelyett nem térhet vissza Iránba - akkor ugyanis letartóztatnák, ezért most száműzetésben él Dél-Spanyolországban, férjével és egyéves kisfiával - írta meg a BBC.

Ő és családja arra kérte a BBC-t, hogy ne fedje fel pontos tartózkodási helyét, ugyanis aggódnak azért, hogy tettének még Irántól több ezer kilométerre is lehetnek következményei.
Az iráni nőknek nyilvánosan fejkendőt kell viselniük, még akkor is, ha külföldön tartózkodnak. Néhányan azonban úgy döntöttek, hogy nem viselik azt, hogy támogassák azokat a nőket és lányokat, akik az országon belüli tiltakozások élére állnak, miután szeptemberben a 22 éves Mahsa Amini az erkölcsrendészet őrizetében meghalt. Egyikük, a hegymászó Elnaz Rekabi kénytelen volt önkritikát gyakorolni, és nem világos, hogy mi a helyzete most, hogy újra Iránban van.
Sara Khadem elmondta, nem hirtelen hozta meg azt a döntést, hogy tavaly decemberben fejkendő nélkül játszott a kazahsztáni tornán. A versenyzők csak a kamerák előtt viselték a hidzsábot, amit ő képmutatásnak érzett. Tekintettel az iráni utcákon demonstráló nők és lányok által hozott áldozatokra, amelyek közül néhányan az életüket kockáztatják, ez volt a legkevesebb, amit megtehetett - mondta.
Sara Khadem körülbelül nyolcéves kora óta sakkozik versenyszerűen. Nem ez az első eset, hogy az Iszlám Köztársaság szigorú viselkedési szabályaiba ütközik.

Már korábban is kiállt a rezsim ellen
2020-ban egy teheráni repülőtérről felszálló ukrán repülőgépet - mint kiderült - az iráni Forradalmi Gárda lőtt le, 176 ember halálát okozva. Három nap telt el, mire a hatóságok elismerték hibájukat. Khadem a közösségi médiában közölte, hogy távozni készül a válogatottból. A repülőgép lelövését nem említette - ennek ellenére kénytelen volt aláírni egy nyilatkozatot, amelyben azt állította, hogy nem volt semmi politikai célja a posztjával.
Amikor legközelebb a repülőtérre ment, útlevelét elkobozták. Akkor azt hitte, hogy a karrierjének vége.
Arra kérdésre, hogy most, hogy az élete teljesen megváltozott, megbánt-e valamit, habozás nélkül azt mondta, hogy nem.
Hiányzik a családom, de nem mondanám, hogy megbántam a döntést. Még mindig Iránt képviselem, iráni vagyok, és az irániak még mindig iráninak tekintenek - mondta.
Nem tekinti magát politikusnak, bár elismeri, hogy Iránban mindent átsző a politika. Ahogy fogalmazott, nem vagyok aktivista, és nincs üzenetem azoknak az embereknek, akik ennyi mindent kockáztatnak. Azok az emberek, akik az utcán tüntetnek, inspirálóak számomra és sokak számára.

Letartóztatnák, ha hazatérne
Férje, Ardeshir Ahmadi filmrendező szintén szerzett közvetlen tapasztalatokat arról, hogy az Iszlám Köztársaság rossz oldalán áll. Egy, a hiphopról szóló dokumentumfilmje miatt megverték és három hónapra bebörtönözték. A száműzetésükhöz vezető döntés közös volt.
Az úgynevezett aranyvízum szabálya miatt tudtak Spanyolországban maradni, amely lehetővé teszi, hogy bárki, aki félmillió euró (180 millió forint) értékű ingatlant vásárol, tartózkodási engedélyt kaphat az országban.
Pedro Sánchez miniszterelnök meghívta Sara Khademet, hogy találkozzon vele. A találkozó keserédesre sikeredett.
Az volt az a nap, amikor otthon letartóztatási parancsot adtak ki ellenem. Szóval vegyes érzéseim voltak: Ebben az országban megbecsültek - és a saját hazámban, ahol sok sikert értem el, letartóztatási papírokat kaptam - mondta.
(index.hu)

You have no rights to post comments