Az ideális férfi kilenc tulajdonsága

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 09. hétfő

Napjainkban talán nem érdektelen megismerni, mit mondanak a tudósok arról, hogy milyen az ideális férfi:

1. Okos
Az intelligencia részben öröklött, részben környezeti hatásoknak tulajdonítható. Egy 2018-as finn tanulmány szerint az intelligens férfiakat vonzóbbnak látják a nők, emellett kevésbé valószínű, hogy ők a kapcsolat folyamán hűtlenek lesznek. Az intelligens férfiak nagyobb eséllyel házasodnak meg; különösen azok, akiknek verbális képességeik is erősek. (Mindez, figyelembe véve, hogy egy hosszú távú kapcsolatban kulcsfontosságú a kommunikáció, tulajdonképpen nem is olyan meglepő.)

2. Jó a humorérzéke
A közös nevetések, a jó humor szintén elengedhetetlen egy jól működő párkapcsolathoz. Egy 2006-os tanulmány szerint intelligencia és humor szorosan összefüggnek: az intelligencia különösen akkor vonzó szexuálisan, ha verbális humoron keresztül nyilvánul meg.
A kutatásban részt vevő férfiak jobb humorérzékkel rendelkeztek, mint a nők, így a kutatók azon feltételezése is bebizonyosodott, hogy az emberi humorérzék kifejlődése evolúciós okokra is visszavezethető: minél jobb a humorérzéke valakinek, annál valószínűbb, hogy párra talál.

3. Támogatja a partnere karrierjét
A régi beidegződések, miszerint a nőnek elsősorban a család összetartása, a házimunka elvégzése és a gyerekek nevelése a fő feladata, még ma is erősen tartja magát – holott a szoptatáson kívül gyakorlatilag bármilyen feladat megosztható a pár tagjai között. A nők (például e szerint a 2016-ban készült tanulmány szerint is) gyakran őrlődnek amiatt, hogy úgy érzik: nem tudnak sem munkaerőként, sem szülőként megfelelően teljesíteni, miközben a férjük nem igazán akar változtatni sem a munkabeosztásán, sem a háztartásban ellátott feladatokat illetően.

4. Érdeklődik a családod és a barátaid iránt
A nők hajlamosabbak arra, hogy baráti kapcsolataikat feladják, ha úgy érzik, megtalálták az igazit. A férfiak barátsága viszont ritkán sínyli meg, ha párra találnak. Egy 2017-es tanulmány szerint a férfiaknak legalább annyira fontos a barátaikkal töltött idő, mint a szerelmükkel kettesben lenni, sőt, intenzívebb érzelmi kapcsolatot és kitárulkozást élhetnek meg velük, mint a barátnőjükkel. Meglepő állítás, de kétségtelen: a baráti kapcsolatok szerepe nem elhanyagolható egyik fél szempontjából sem. A bántalmazó kapcsolatok gyakran első jele pedig az, ha a férfi igyekszik a nőt „leválasztani” annak családi és baráti köréről.

5. Érzelmileg intelligens
Noha köztudott, hogy a nők hajlamosabbak a „lelkizésre”, jó, ha tudjuk, hogy egy érzelmileg intelligens férfi igenis érdeklődik partnere érzelmei iránt, hiszen tiszteli és szereti őt. Meghallgatja, megérti a szükségleteit, empatizál vele. Egy alacsony érzelmi intelligenciával rendelkező férfi ezzel szemben hajlamos a partnerét okolni a problémái miatt, kilépni az érzelmileg fűtött helyzetekből.

6. Tiszteletben tartja a véleményedet, és odafigyel arra, amit mondasz
Ha valaki meg van arról győződve, hogy mindig neki van igaza, és nem veszi figyelembe a másik ember nézőpontját, semmiképpen nem jó jel – nemcsak partnerkapcsolati szempontból, hanem általában véve a társas kapcsolatokat tekintve sem. Aki mindenáron uralni akarja a másikat, valójában a hatalom elvesztésétől fél – így változtatva a párkapcsolatot hatalmi játszmává, ami egy jól működő kapcsolat szöges ellentéte.

7. Hajlandó tenni a kapcsolatért
Ezt aligha kell túlmagyarázni: egyszerre árulkodik az érzelmi intelligenciáról, az elkötelezettségről és a közös célokról.

8. Veled együtt örül a sikereidnek
Akár szanszkritül tanulsz, akár a régóta áhított fogyás sikerült, fontos, hogy a partner átérezze, miért olyan lényeges számodra ez a mérföldkő. Természetes, hogy vágyunk arra, hogy megosszuk örömeinket is a partnerünkkel, és – nem meglepő módon – azok a párok, akik együtt örülnek egymás sikereinek, elégedettebbek, mint azok, akik közömbösen vagy ne adj´ isten negatívan reagálnak a másik sikereire.

9. Közös az értékrendetek
Egy 2016-os tanulmány szerint a hasonlóságnak a párválasztásban sokkal nagyobb szerepe van, mint eddig gondoltuk. Természetesen senki nem úgy indítja az első randevút, hogy a másik gyereknevelési elveiről vagy a pénzhez való viszonyáról érdeklődik, de hosszú távon mindenképpen előnyös, ha az alapvető értékrendünk egyezik. Ha ugyanazok a prioritásaink, könnyebb megadni a másiknak a tiszteletet, és kisebb az esélye, hogy vitatkozzunk a számunkra nagyon is fontos kérdéseken.
Végül (de nem utolsósorban) mindezek esszenciájaként mégiscsak egyet kell értenünk az egyik 1985-ös olvasó megfogalmazásával: „A lényeg, hogy a férfi egyéniség legyen – a belőle kisugárzó értelem és gazdag lelkivilág lesz úgyis a döntő.”
(Bálint Lilla, divany.hu)

You have no rights to post comments