XVI. Benedek pápa szép példája az Egyházról

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2023. január 02. hétfő

„Szeretném felhívni a figyelmeteket ennek (a Szent Patrik székesegyház) a gyönyörű szerkezetnek néhány aspektusára, amely szerintem kiindulópontként szolgálhat a Misztikus Test egységén belüli sajátos hivatásainkra való elmélkedéshez.

"Az elsőnek köze van a festett üvegablakokhoz, amelyek misztikus fénnyel árasztják el a belső teret. Kívülről azok az ablakok sötétek, nehezek, sőt nyirkosak. De ha egyszer az ember belép a templomba, hirtelen életre kelnek; a rajtuk átjáró fényt tükrözve feltárják minden pompájukat. Számos író - itt Amerikában gondolhatunk Nathaniel Hawthorne-ra - használta a festett üveg képét, hogy szemléltesse az egyház rejtélyét. Csak belülről, a hit és az egyházi élet tapasztalatából láthatjuk az Egyházat olyannak, amilyen valójában: kegyelemmel árasztva, szépségben ragyogva, a Lélek sokféle ajándékaival díszítve. Ebből következik, hogy mi, akik az Egyház közösségén belül a kegyelmi életet éljük, arra vagyunk hívva, hogy minden embert belevonjunk a fény misztériumába.
„Nem könnyű feladat ez egy olyan világban, amely hajlamos az Egyházra, mint azokra a festett üvegablakokra, ' kívülről' tekinteni: egy olyan világ, amely mélyen érzékeli a spiritualitás szükségességét, mégis nehezen 'beleférkőzik' az Egyház rejtélyébe. Még nekünk is, akik belül vagyunk, a hit fényét elhomályosíthatja a rutin, és az Egyház pompáját eltakarja tagjainak bűnei és gyengeségei. Ezt is elhomályosíthatják az akadályok, amelyek egy olyan társadalomban ütköznek, amely néha úgy tűnik, elfelejtette Istent, és még a keresztény erkölcs legelementárisabb követeléseit is neheztelik. Ti, akik életeteket arra szenteltétek, hogy tanúi legyetek Krisztus szeretetének és testének felépítésének, tudjátok a körülöttünk lévő világgal való mindennapi kapcsolatotokból, hogy milyen csábító időnként utat adni a frusztrációnak, a csalódottságnak, sőt a pesszimizmusnak a jövőről. Egy szóval, nem mindig könnyű meglátni a Lélek fényét rólunk, a Feltámadott Úr ragyogását, amely megvilágítja életünket, és megújult reményt ültet a világ feletti győzelmében (vö. Jn 16:33).
Mégis Isten szava emlékeztet minket arra, hogy a hitben látjuk megnyíltnak az eget, és a Szentlélek kegyelme megvilágítja az Egyházat, és biztos reményt hoz a világunkba."

(A Szent Patrik székesegyházban 2008-ban mondott beszédéből. Forrás: facebook)

 

You have no rights to post comments