A hirtelen jött nagy pénznyeremény csapdája

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 30. péntek

Amerikában egy kutatás is készült a témában, ami megállapította, hogy a lottónyertesek nagyobb eséllyel jelentenek csődöt 3-5 éven belül, mint egy átlagos ember. Azt a mondást talán már mindenki sokat hallotta, hogy „a pénz nem boldogít”. Egy kutatás ezt a lottónyertesek esetében egyértelműen ki is mutatta: a nyertesek nem feltétlenül lesznek boldogok és egészségesek, miután nyertek. Ezt egy CNBC-nek nyilatkozó közgazdász is megerősítette. Az emberek többségének pénzügyi nehézségeit csak rövid távon orvosolja a pénznyeremény, három-öt éven belül a többség hasonló vagy sok esetben rosszabb sorsra jut, mint korábban.

16 évesen nyert százmilliókat, tíz év elteltével segélyt kell igényelnie

Callie Rogers mindössze 16 éves volt 2003-ban, mikor mai árfolyamon több mint 850 millió forintot (2,3 millió dollár) nyert lottón. Neki sem tartott sokáig, hogy felélje a pénzt: luxus partikra járt, plasztikai beavatkozásokra fizetett be, ruhákat és rengeteg drogot vásárolt. 2013-ra mindössze 900 ezer forint maradt a bankszámláján. A tíz év alatt a legtöbbet drogokra, azok közül is kokainra költötte el: több mint 100 millió forintnyi dollárt csak erre „áldozott”.
A Daily Mail egy tavaly cikkében azt írta, hogy a ma 33 éves lottónyertes korábban sokat adott a pénzből családjának is. De a pénzzel járó „negatív ismertség” őt sem kerülte el: egyszer pénzét követelve rátámadtak az utcán. 2021-re pedig odáig jutott, hogy Universal Creditet, azaz állami segélyt kellett igényelnie.
Rogers drogfüggő lett, többször kapták el úgy a rendőrök vezetés közben, hogy kokain volt kimutatható a szervezetében. Kapcsolatai rendre megromlottak, egyszer majdnem öngyilkos is lett, mert azt érezte reménytelen a helyzete. Mélypontjának azt vallja, mikor elvették tőle gyerekeit, ő pedig egy mellnagyobbító műtétre szórt el 7 millió forintnyi fontot, hogy „jobban érezze magát”. Rogers saját történetéből kiindulva a nyilvánosság előtt most már sokszor arról beszél, hogy a lottónyerteseknek több segítséget és pénzügyi tanácsot kellene adni.

„Csak” 47 milliót nyert, de hajléktalanként végezte
A sonline.hu még 2018-ban írta meg Varga Zsolt történetét, aki kevés pénzéből vett egy Skandináv lottószelvényt, amivel 47 millió forintot nyert. Varga, mielőtt megnyerte volna a milliókat, raktárosként és közmunkásként dolgozott, három gyereket tartottak el feleségével. Egyszer a „nem nyert” mondat helyett azt mondták neki a postán, hogy „ezt az összeget nem tudjuk kifizetni”. Miután hozzájutott a nyereményéhez igyekezett hallgatni róla, azonban a település, ahol élt, elég kicsi volt ahhoz, hogy rövid idő alatt híre menjen a dolognak. A pénzből vett egy házat a faluban, szépen berendezte és a gyerekeinek is tett félre.
Vargának hirtelen sok új „barátja” lett, akiknek sokat adott is. Elmesélte, hogy a pénz megrészegítette feleségét, aki elhagyta őt egy másik férfiért, miközben szórta a pénzt. Elváltak, a megmaradt pénz pedig gyorsan elfogyott. 2018-ban azt mondta Varga, hogy a nyereményből vett házon még akkor is pereskedtek feleségével, a gyerekek akkor gyámügynél voltak, a „barátok” pedig valahogy eltűntek. Zsolt akkor hetek óta az utcán aludt, vagy a bolt mellett, vagy a parkban egy padon.

Felélte a pénzt, majd öngyilkos lett
Egy 42 éves kanadai állampolgár – aki „új élete” előtt sem vetette meg a partikat – 1998-ban 10 millió kanadai dollárt, azaz körülbelül 2,7 milliárd forintot nyert. A nagy baráti körrel rendelkező Gerald Muswagon rengeteg alkohollal és kábítószerrel lepte meg a hozzá közel állókat, miután nyert. Muswagon olyannyira adakozó kedvű volt, hogy előfordult, gondolt egyet és vett nyolc síkképernyős tv-t, amit a barátai között osztott szét. A férfi élete azután vett fordulatot, hogy autós üldözésbe keveredett, 180 km/h-val menekült a rendőrök elől. Végül elkapták, három hónapra ítélték, de nem kellett sokat várni, pár hónap múlva szexuális zaklatás miatt vissza került a börtönbe.
Néhány év alatt odáig jutott, hogy jól menő, a barátait bőségesen ellátó lottónyertesből egyszerű melóssá vált. Egy farmon kellett munkát vállalnia, ahol minimálbérért dolgozott, mivel már gyermekeit sem tudta eltartani. Gerald Muswagon alig hét évvel azután, hogy megnyerte a milliárdos lottónyereményt, szülei garázsában felakasztotta magát. „Nem voltak akkoriban a megfelelő emberek körülötte, olyanok, akik segíthettek volna neki” – emlékezett vissza unokatestvére. „Sokan, sokat kértek tőle” – tette hozzá.

„Bolond lottónyertesként fognak emlékezni rám”
Az amerikai Jack Whittaker 2002-ben nyert 315 millió dollárt (mai árfolyamon több mint 119 milliárd forintot). „Azt kívánom, bárcsak darabjaira téptem volna a nyertes szelvényt” – nyilatkozta korábban a Time magazinnak. A férfi a lottónyeremény előtt már egy jól működő vállalat elnöke volt, nettó vagyona már ekkor meghaladta a 17 millió dollárt. 2002 karácsony estéjén Whittaker egy szupermarketben – ahol reggelizni és tankolni állt meg – megvásárolta a nyertes szelvényt. Ritkán lottózott korábban, de úgy döntött vesz egy szelvényt a magas nyeremény miatt.
Nyolc hónappal azután, hogy megnyerte a pénzt, 545 ezer dollárt elraboltak tőle, mikor egy klubból jött ki a táskában a hatalmas összeggel. Mikor megkérdezték tőle, hogy miért volt nála ennyi pénz, azt válaszolta: „mert megtehetem”. Ezután sorra jöttek a szerencsétlenségek a férfi életében: a felesége elhagyta, drogfüggő unokája barátját 2004-ben holtan találták otthonában, majd három hónappal később a 17 éves unoka is eltűnt. Alkoholizmussal és szerencsejáték függőséggel is küszködött, és később saját magáról is úgy beszélt, hogy egyszerűen nem tetszett neki amivé vált. „Nem kedvelem Jack Whittakert” – mondta.
A lottónyertes 2020-ban halt meg, nem sokkal korábban arról beszélt, sajnálja, hogy bolond lottónyertesként fog rá emlékezni a világ. Pedig Whittaker nagy jótékonykodó is volt amellett, hogy szórta is a pénzét: egyházaknak segített és rengeteg ételadományozásban vett részt.

A McMilliomos
Egy walesi férfi, Luke Pittard 1,3 millió fontot (mai árfolyamon közel 600 millió forint) nyert jackpoton még 2006-ban. A férfi rekordgyorsasággal élte fel pénze egy részét: egy út a Kanári szigetekre, egy esküvő és egy szép nagy ház. Pittard másfél évvel azután, hogy milliomos lett, inkább visszament korábbi munkahelyére, a McDonald’sba dolgozni. A férfi története azonban nem tragikus: annyira szerette munkáját és kollégáit, hogy hat hétig fel sem mondott munkahelyén miután nyert.
Pittard története olyan szempontból is egyedülálló, hogy nem vesztette el mindenét, háza például megmaradt. 2008-ban arról beszélt a Telegraphnak, hogy mindenki azt hiszi róla, hogy megbolondult, de szerinte sokkal több dolog van a világon a pénznél.
„Szerettem a McDonald'sban dolgozni, mielőtt milliomos lettem. Most pedig nagyon élvezem, hogy újra dolgozhatok” – mondta. A férfinek egyébként 80 éven keresztül, nyolc órás műszakokban kellene dolgoznia ahhoz, hogy a gyorséttermi fizetéséből összegyűjtse nyereményét.

Érdemes szakemberhez fordulni
Ha rákeresünk a lottónyertesek történeteire, többségében a cikkben is sorolt, negatív, elrettentő példákkal találkozunk: szerencsejátékon elvesztette, szétosztotta barátai között, függő lett és partikra, alkoholra, drogra és luxuscikkekre költötte. Don McNay pénzügyi tanácsadó azt mondta a Time magazinnak, hogy olyan emberek is belebolondulhatnak a nyereménybe, akikről abszolút nem feltételeznénk. A szakértő szerint egyáltalán nem ritka, hogy a nyertesek öngyilkos gondolatokkal, depresszióval küzdenek. Boldog családos emberekből egyik napról a másikra elvált, alkohol- és drogfüggők válhatnak a pénz okozta mentális hatások miatt. Különös nyomást jelent a család, akik sok esetben azt érzik, hogy jogosultak a nyeremény egy részére, mellettük pedig megjelennek a „barátok” is, akik szintén presszionálhatják az embert.
(telex.hu)

You have no rights to post comments