Ferenc pápa: Isten kiválóan ért ahhoz, hogy a válságokat álmokká változtassa!

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 19. hétfő

December 18-án, advent negyedik vasárnapján a Szentatya mintegy harmincezer hívővel imádkozta el a déli Úrangyalát. Beszédében József alakjára és magatartására irányította a figyelmet. Ferenc pápa teljes beszédének fordítását közreadjuk.

Kedves testvéreim, jó napot kívánok!

Ma, advent negyedik és egyben utolsó vasárnapján a liturgia Szent József alakját állítja elénk (vö. Mt 1,18–24). Ő egy igaz ember, aki épp házasodni készül. El tudjuk képzelni, milyen jövőről álmodik: szép családról, szerető feleségről, csodás gyermekekről és tisztességes munkáról: ezek egyszerű és szép álmok, az egyszerű és jó emberek álmai. Hirtelen azonban ezek az álmok összetörnek egy szívszorító felfedezés miatt: Mária, a jegyese gyermeket vár, és ez a gyermek nem az övé! Mit érezhetett József? Döbbenetet, fájdalmat, zavarodottságot, talán ingerültséget és csalódottságot is… Azt érezhette, hogy összeomlott felette a világ! Mit tehet ebben a helyzetben

A törvény két lehetőséget ad neki. Az első az, hogy feljelenti Máriát, és megfizetteti vele feltételezett hűtlenségének az árát. A második, hogy titokban felbontja az eljegyzést, anélkül, hogy Máriát botránynak és súlyos következményeknek tenné ki, magára véve azonban a szégyen terhét. József ezt a második utat választja: az irgalmasság útját. És ekkor, a válság kellős közepén, amikor ezen tűnődik és mindezt végiggondolja, Isten új fényt gyújt a szívében: álmában elmondja neki, hogy Mária anyasága nem megcsalásból ered, hanem a Szentlélek műve, és a születő gyermek a Megváltó (vö. Mt 1,20–21); Mária lesz a Messiás édesanyja, ő pedig a gyámja. Miután felébred, József rájön, hogy minden istenfélő izraelita legnagyobb álma – hogy a Messiás apja legyen – teljesen váratlan módon válik valóra számára.

Ahhoz ugyanis, hogy ezt megvalósítsa, nem elég, hogy Dávid leszármazottai közé tartozzon és hűségesen betartsa a törvényt, hanem mindenekelőtt bíznia kell Istenben, Máriát és fiát egészen másképp kell fogadnia, mint ahogyan várta, másképp, mint ahogyan mindig is tette. Más szóval, Józsefnek fel kell adnia megnyugtató bizonyosságait, tökéletes terveit, jogos várakozásait, és meg kell nyílnia a felfedezésre váró jövő előtt. József pedig a terveket összezavaró és bizalmat kérő Istennek igennel válaszol. József bátorsága hősies, és csendben valósul meg: bátorsága azt jelenti, hogy rábízza magát Istenre, bízik, befogad, rendelkezésre áll, nem kér további biztosítékokat.

Testvéreim, mit üzen ma nekünk József? Nekünk is vannak álmaink, és talán karácsonykor többet gondolunk rájuk, többet beszélünk róluk együtt. Talán siratunk néhány összetört álmot, és azzal szembesülünk, hogy a legjobb várakozások gyakran váratlan, lehangoló akadályokba ütköznek. Amikor ez megtörténik, József mutatja az utat: nem szabad engednünk a negatív érzéseknek, például a haragnak és a bezárkózásnak, ez tévút! Ezzel szemben

várakozó figyelemmel kell fogadnunk a meglepetéseket, az élet meglepetéseit, a válságokat is:

amikor válságban vagyunk, nem szabad elhamarkodottan, ösztönösen döntést hoznunk, hanem türelmesen át kell gondolnunk, Józsefhez hasonlóan „mindent meg kell fontolnunk” (vö. Mt 1,20), és a legmélyebb kritériumra: Isten irgalmasságára kell támaszkodnunk. Ha meg tudjuk élni a válságot úgy, hogy nem engedünk a bezárkózásnak, a haragnak és a félelemnek, hanem nyitva tartjuk az ajtót Isten előtt, akkor ő közbeléphet. Ő kiválóan ért ahhoz, hogy a válságokat álmokká változtassa: igen,

Isten a válságokban új, általunk elképzelhetetlen perspektívákat nyit előttünk, talán nem úgy, ahogyan mi várjuk, hanem ahogyan ő akarja.

Testvéreim, Isten horizontjai meglepőek, de végtelenül tágasabbak és szebbek a mieinknél!

Szűz Mária segítsen, hogy nyitottan éljünk Isten meglepetéseire!

A Szentatya szavai az Úrangyala elimádkozása után:

Kedves testvéreim!

Aggodalommal tölt el a dél-kaukázusi Lachin-folyosó helyzete. Különösen aggódom a lakosság nehéz humanitárius helyzete miatt, amely a téli időszakban tovább romolhat. Kérem az összes érintettet, hogy tegyenek meg mindent a békés megoldások megtalálása érdekében, az emberek javát szem előtt tartva.

Imádkozunk azért is, hogy béke legyen Peruban, hogy megszűnjön az erőszak az országban, és a felek a párbeszéd útjára lépjenek a lakosságot sújtó politikai és társadalmi válság leküzdése érdekében.

Szeretettel köszöntelek mindannyiatokat, akik Rómából, Olaszországból és a világ számos pontjáról érkeztetek. Külön is köszöntöm a kaliforniai és a madridi híveket, valamint a Praia a Maréból, Cataniából, Caraglióból és a római Santi Protomartiri-plébániáról érkezett csoportokat.

Kérjük Szűz Máriát, akinek szemlélésére a liturgia advent negyedik vasárnapján hív bennünket, hogy érintse meg azok szívét, akik megállíthatják az ukrajnai háborút! Ne feledkezzünk meg annak a népnek a szenvedéséről, különösen a gyermekekről, az idősekről és a betegekről! Imádkozzunk, imádkozzunk!

Mindenkinek szép vasárnapot és jó utat kívánok az advent utolsó szakaszához! Kérlek benneteket, ne feledkezzetek el imádkozni értem! Jó étvágyat az ebédhez! Viszontlátásra!

Fordította: Tőzsér Endre SP

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments