A Nagy Testvér figyel: illegális kínai rendőrőrsök

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. december 06. kedd

Már több mint 100 rendőrséget üzemeltet Kína a külföldre települt állampolgárok megfigyelése céljából – derült ki a Safeguard Defenders civil szervezet jelentéséből. Értesülések szerint az illegális rendőrőrsök európai és afrikai országokkal kötött kétoldalú megállapodások keretében működnek.

A külföldön megfigyelést végző kínai rendőrök az államhatalom számára kifogásolt tevékenységet végző kínai polgárokat zaklatják, végső esetben pedig visszatelepítik őket. Az erről szóló információk először szeptemberben kerültek nyilvánosságra, akkor még 54 állomásról adtak hírt, azóta 48-al bővült számuk – írja a CNN a madridi székhelyű Safeguard Defenders jelentésére alapozva.
A dokumentum szerint a több európai ország  közül megemlíti Olaszországot, Horvátországot, Szerbiát és Romániát, ahol nemcsak engedélyt kaptak ilyen az igazságszolgáltatási rendszeren kívül üzemelő rendőrsök, de állításuk szerint segítették további tengerentúli terjeszkedésében a kínai rezsim felügyeleti szervét.
A szervezet hivatkozik egy Párizsban élő kínai állampolgár beszámolójára, akit állítólag ezek a kínai rendőrök kényszerítettek arra, hogy visszatérjen szülőhazájába, kiderült, hogy Szerbiában és Spanyolországban is történt hasonló eset. 
A CNN ezután Kína Külügyminisztériumához fordult, arra a kérdésükre, hogy milyen feladatok látnak el a kínai rendőrőrsök külföldön, azt felelték, hogy az olyan helyi adminisztratív ügyek intézésében segítik állampolgáraikat, mint például a jogosítvány meghosszabbítása. Ezen felül kiemelték, hogy a tengerentúli állomásaikon önkéntesek dolgoznak. „Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy ezt ürügyként használják Kína lejáratására” – áll válaszlevelükben.
A CNN hozzáteszi, hogy a szervezet jelentése után 13 ország indított nyomozást az ügyben. (index.hu)
A magyar sajtóban megjelent, hogy Budapesten legalább két illegális kínai rendőrörs működik, amikről a kormánynak is tudomása van. - szerk.

You have no rights to post comments