Kirúgták a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 30. péntek

Pénteken a polgári engedetlenségre hivatkozva több tanárt is elbocsátottak a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumból. Palya Tamás, az iskola egyik kirúgott tanára a Telexnek azt mondta: más elbocsátott tanárokkal közösen azon gondolkodik, hogy munkaügyi pert indít. A tankerület Telexnek küldött válasza szerint viszont az érintett tanárok felmentése indokolt, mert a tanárok írásbeli figyelmeztetés után is többször megismételték „jogszerűtlen cselekedetüket”.

Nemrégen a tankerületek levélben fenyegették meg a polgári engedetlenségben részt vevő tanárokat, hogy ha folytatják a munkabeszüntetést, annak elbocsátás lehet a vége. A polgári engedetlenség jogilag nem szabályozott munkabeszüntetési forma. A tanárok régóta a magasabb bérekért, munkaterheik csökkentéséért, sztrájkjoguk visszaállításáért tiltakoznak.
Mikor először beszéltünk az elbocsátott Palya Tamással telefonon, arra kért minket, hogy később hívjuk, mert épp búcsúzkodott az osztályától. Később azt mondta:
„Éppen a második emeletre tartottam, hogy órát tartsak, és még mielőtt becsengettek volna, felhívott az iskola igazgatója telefonon. Az igazgató azt kérte tőlem, hogy menjek le az irodájába, én már akkor sejtettem, hogy miről lehet szó. Az igazgató irodájában ott vártak a tankerület munkatársai is, akik közölték, hogy ők csak végrehajtók, nem kommentálnak semmit, majd átadták a papírt, amin az állt, megszüntetik a közalkalmazott jogviszonyomat”.
A tankerület munkatársai azt mondták neki, hogy nem volt más választásuk. „Dehogynem volt, az, ha nem írják alá. Az én lelkiismeretem tiszta, én nyugodtan nézek tükörbe, remélem, hogy ők is” – tette hozzá.
"Harminc éve dolgozom a közoktatásban, igaz, hogy nem vagyok csúcstanár, de voltak sikereim és sikeres tanítványaim. Ha ettől lesz jobb a közoktatás, hogy Palya Tamás hétfőtől nem dolgozik, akkor ám legyen.”
A kirúgása nemcsak rá, hanem a diákokra is hatással lesz, különösen azért, mert végzős osztálya van: „érettségire és szalagavatóra készülünk az osztályommal, és ez mind nélkülem fog már megvalósulni”. Palya azt mondta, lehet a jövőben magántanárként fog dolgozni.
Törley Katalin, az iskola egyik tanára, a Tanítanék Mozgalom tagja is kapott egy levelet, de ő pénteken nem volt bent az iskolában, így nem tudja, mi van pontosan a levélben. A Telexnek azt mondta: tudomása szerint négyen-öten azonnali felmentést kaptak, egy-két ember pedig csak figyelmeztetést.
Péntek délután befutott az illetékes tankerület válasza a tanárok elbocsátására vonatkozó kérdésünkre. Arról érdeklődtünk, miért döntöttek az elbocsátás mellett ebben az esetben, miközben sok más iskolában is volt polgári engedetlenségi akció. A Belső-Pesti TKK érvelése szerint „a Belügyminisztérium kezdetektől fogva nyilvánvalóvá tette, hogy miközben minden munkavallalónak joga van a jogszerű sztrájkban való részvételhez, a törvénytelen munkabeszüntetés nem támogatható. Minden olyan munkavállaló, aki korábban törvénytelen munkabeszüntetésben vett részt, írásbeli figyelmeztetést kapott.
Azok esetében, akik jogszerűtlen cselekedetüket ennek ellenére azóta többször megismételték, a Belső-Pesti Tankerületi Központ, mint munkáltató élt a rendkívüli felmentés jogával.”
Hamarosan a Pedagógusok Szakszervezete is reagált az eseményekre. A PSZ közleményben tudatta, hogy „szolidáris azokkal a pedagógusokkal, akiknek rendkívüli felmentéssel megszüntetik a munkaviszonyát csak azért, mert részt vettek a polgári engedetlenségben.” A PSZ szerint az oktatásban dolgozók a tiltakozás eme formáját éppen azért választották, mert a kormány, illetve a parlament korlátozta a sztrájkjogot, ami alapjog. A szakszervezet azt ígéri, minden jogi segítséget megad azoknak, akik ezt igénylik.
(telex.hu)

You have no rights to post comments