Fakenews-gyárakat számolt fel a Facebook

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 29. csütörtök

Mintegy 1600, kínai és orosz propagandát terjesztő hamis felhasználói fiókot távolított el a Facebookról és az Instagramról a Meta – jelentette be a közösségi oldalakat üzemeltető anyavállalat kedden. Ezzel az ukrajnai invázió februári kezdete óta a legnagyobb és legösszetettebb oroszországi dezinformációs műveletet fedték fel – írja az MTI.

A művelet során egy 60 internetes oldalból, mintegy 1600 közösségimédia-fiókból és online petíciókból álló oroszországi hálózatot azonosítottak, amely az ukrajnai háborúval kapcsolatban terjesztett hamis információkat. A május óta működő orosz hálózat elsősorban Németország, Franciaország, Olaszország, Ukrajna és az Egyesült Királyság felhasználóit vette célba – mondta David Agranovich, a Meta egyik vezetője a sajtótájékoztatón.
A fenti 60 internetes oldal olyan ismert újságok és médiaszolgáltatók honlapjait utánozta, mint a német Der Spiegel és a Bild, a brit Guardian vagy az ANSA olasz hírügynökség.
Az orosz hálózat ezeken a honlapokon Ukrajnát és az ukrán menekülteket támadó, egyben Oroszországot támogató cikkeket tett közzé, mielőtt megosztotta volna őket a YouTube, a Facebook, az Instagram, a Telegram, a Twitter közösségimédia-platformokon vagy online petíciós oldalakon.
A Meta azt is közölte, hogy Kínában működő, befolyásoló tevékenységet végző hálózatot lepleztek le, amely elsősorban egyesült államokbeli felhasználókat vett célba különféle politikai tartalmakkal a november 8-i félidős kongresszusi választások előtt. A kínai hálózat hamis fiókokat üzemeltetett a Facebookon és az Instagramon, valamint a versenytárs Twitter oldalán, mindazonáltal a kínai hálózat kicsi volt és nem volt sok követője – fogalmazott a Meta tényfeltáró jelentése.
Ennek ellenére a felfedezés azért is jelentős, mert elmozdulást jelent az amerikai belpolitika közvetlenebb befolyásolása felé a korábban ismert kínai propagandatörekvésekhez képest. A Meta egyik vezetője a sajtótájékoztatón elmondta, a vállalatnak nincs elég bizonyítéka, hogy megállapítsa, pontosan kik állnak a befolyásolási tevékenység mögött Kínában.
A jelentés szerint a hamis felhasználói oldalak liberális és konzervatív amerikai polgároknak adták ki magukat, mémeket tettek közzé, valamint közismert politikusok és más közszereplők bejegyzéseihez írtak kommenteket 2021 novembere óta. Ugyanez a kínai hálózat hamis felhasználói fiókokat hozott létre Csehországban is, ezek a prágai kormányt Kína-politikája miatt bíráló csehországi felhasználóknak adták ki magukat a jelentés szerint.
(24.hu)

You have no rights to post comments