Böjte Csaba tanévnyitó beszéde

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 05. hétfő

Új tanévre készülünk, és tudjuk jól, hogy a szülőknek és az iskolában szolgálatot teljesítő pedagógusoknak, a tanítóknak, tanároknak a tanév gyakran húsbavágó kereszt! A román tanügyminiszter szerint, az elmúlt tanévben 26%-a a diákoknak elkezdte, de nem fejezte be a tanévet! Ez a társadalom számára egy súlyos kereszt, melyet vállalni, hordozni kell! Talán ennél is nagyobb kereszt az a tény, amit a tanügyminiszter így fogalmaz: a diákok 46%-a gyakorlatilag funkcionális analfabéta, azaz ha el is tud olvasni egy szöveget, azt nem érti meg!

Ez nem csak a tanügy keresztje, hanem az egész társadalomé, melyet a tanév kezdetén a szülőkkel, nevelőkkel nap mint nap vállunkra kell vennünk, és türelmes kitartással a gyermekek érdekében hordozni kell!
Miért kell ezt a keresztet vállalni, hordozni!?
A börtönöket, fegyházakat látogatva döbbenten hallottam, hogy a fogvatartottak körében milyen alacsony az iskolázottság! A Szegedi Csillag Fegyház és Börtön büntetés-végrehajtási intézet vezetője szerint, az ott lévő elítéltek átlag iskolázottsága nem éri el a hat osztályt! Egy gyerek minél hamarabb abbahagyja az iskolába járást, annál nagyobb eséllyel keveredik rossz társaságba, sodródik bűnözők közé, hol maga is könnyen bűnelkövetővé válik! De azt is láthatjuk, hogy az alacsonyan képzett embereket sajnos a munkahelyeken, mindenütt nagyon könnyen hátrányosan megkülönböztetik! Fiataljaink közül sokan külföldre sodródnak, és mivel nyelvet nem tudnak, komoly szakképzettségük nincs, így ott is a bérek, juttatások terén háttérbe szorulnak!
Azt a munkát amit ma az oktatás, nevelés terén elmulasztunk, azt évek múltán nagyon nehéz pótolni! Senki sem sziget, együtt élünk az iskolákból elsodródó fiatalokkal, akik talán holnap a gyermekedet kábítószerrel kínálják, vagy éppen a mindennapi rendezett megélhetés hiányában a falnak szorítják!  Ezért is, a közös jövőnk érdekében fogjunk össze az új tanév kezdetén, vállaljuk a feladatot, a munkát, a tanítást, az oktatást, ami sokszor húsbavágó kereszt és vigyük jó végre a most kezdődő tanévet!
Vállaljuk keresztünket és Krisztus példájára hordozzuk nagy lélekkel!
Jó tanévet kívánva, Csaba t.

You have no rights to post comments