Mindszenty bíboros 1956-os végrendelete

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 04. vasárnap

"Ha az oroszok az Amerikai Egyesült Államok budapesti követségéről elrabolnak, életemről megfosztanának, vagy bármi módon cselekvőképességemet megbénítanák, én, Mindszenty József bíboros, esztergomi érsek, Magyarország hercegprímása azt hagyományozom nemzetemnek:

A szabad, független Magyarországhoz, októberi és novemberi hőseinek sírjához legyetek hűek!
Az oroszokkal és magyar nyelvű cselédeikkel szemben rideg tartózkodással viseltessetek.
Húzódjatok vissza a véres, zord időkben a családi körbe, az legyen tiszta és evangéliumi. Apa, anya, gyermek eszményét Názáretben találja meg. Ilyen családokból épül újra hazánk.
Addig is mindig a magyar a magyart részvéttel szeresse, és ne ártson egymásnak.
Mindig ragaszkodjatok a valláshoz, mert megtapasztaljátok, hogy mennyire felette áll a vallásos ember a vallástalannak. A katolikusok tekintsenek Rómára, a Szentatyára, a Kőszilára a nagy omlás között. Bízzatok gyermekien a mindenkor segítő Patrónában, a Magyarok Nagyasszonyában, aki Isten Anyja, és immár ezer éven át a mi édesanyánk is.
Sötét éjjel, irtózatos ágyúzás mellett a fővárosi Szabadság téren vergődő lélekkel írok most, amikor orosz katonák által gyilkolt magyar nők halálsikolyát hallom.
Végrendeleti végakaratom mint leghivatottabbakat, megnevezem és felkérem Pápa őszentségét és az Amerikai Egyesült Államok elnökét, akik a közzététel idejéről és módjáról határoznak.
Ezt a végrendeletet saját kezűleg írtam, és felolvasván az aluljegyzett tanúk előtt, jelenlétükben aláírtam.
Budapest, az Amerikai Egyesült Államok követségén, 1956. november 6-án."
(Közzéteszi: Szalai Csaba, a Magyar Országos Levéltár főigazgató helyettese)

You have no rights to post comments