450 éves bibliát találtak egy papírgyári zúzdában Szolnokon

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 03. szombat

A megsemmisüléstől megmentett, három valódi, dupla bordára fűzött, vaknyomással gazdagon díszített festetlen, bőrkötésű, fatáblás szentírás a szolnoki ferences rendház könyvtárából került a szolnoki Damjanich János Múzeumba, túlélve az 1950-es évek borzalmait. Ekkor oszlatták fel ugyanis a szerzetesrendeket, és könyvtáraik nagy részét megsemmisítésre ítélték – közölte az intézmény.

A közelmúltban restaurált “Biblia Sacra. Antverpiae, 1583.” is a Szolnoki Papírgyár zúzdájából menekült meg. A könyv kötése erősen megkopott, a sarkokon, a táblák élein és a sapkáknál megsérült, hiányos volt. A bőr barkarétege sok helyen lehorzsolódott, a bőrszerkezete felpuhult, az egyik kapocs nyelve hiányzott. A fatáblák sarkai lekoptak, letörtek. A nyílások felszakadtak, a könyvtestet csak a még ép bordák tartották a kötésben. A könyvtest papíranyaga jó megtartású, de rendkívül szennyezett volt. Néhány lap sérült, elszakadt. Az oromszegők hiányoztak – írták a megtaláláskor tapasztalt állapotáról Facebook posztjukban.
Ezeket a sérüléseket sikerült orvosolni teljes restaurálással a Nemzeti Kulturális Alaptól elnyert pályázati összegből, amit a Damjanich János Múzeum egészített ki.
(24.hu)

You have no rights to post comments