Négymillió ukrán iskolás számára bizonytalan az évkezdés

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 03. szombat

Ukrajnába látogatott Cathrine Russel, az UNICEF ügyvezető igazgatója, ahol gyerekekkel, szülőkkel és tanárokkal találkozott.
Az ügyvezető igazgató szerint az országban négymillió gyerek számára bizonytalan, hogy elkezdhetik-e az új tanévet. Ukrajna-szerte iskolák ezrei pusztultak el vagy sérültek meg a háborúban, szeptemberben, az intézmények alig 60 százalékában kezdődhet el újra az oktatás, a többit a kormány nem minősítette biztonságosnak – írja az UNICEF közleménye.

Az UNICEF ezért együttműködik az ukrán állammal az oktatás feltételeinek javításában, hogy minél több diák visszatérhessen az iskolákba.
A szervezet nem csak az ukrajnai, de az országból elmenekült gyerekek beiskolázásban is segítséget nyújt. „Becslések szerint július 31-ig bezárólag 650 ezerre tehető azoknak az országból elmenekült iskoláskorú gyerekeknek a száma, akik még nem tudtak a befogadóországok nemzeti oktatási rendszerébe bekerülni. Az UNICEF a menekült gyerekek csaknem felének biztosított már formális vagy nem formális oktatást és folyamatosan azon dolgozik a kormányokkal és a szülőkkel, hogy biztosítsa az Ukrajnát elhagyni kényszerülő gyerekek beiskolázását, akár csak online formában is” – írják.
(telex.hu)

You have no rights to post comments