Esőerdő-szövetséget hoznának létre a természeti kincsek védelmében

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. szeptember 02. péntek

Luiz Inácio Lula da Silva volt brazil elnök újraválasztása esetén az esőerdők szövetségének létrehozását kezdeményezné Brazília, a Kongói Demokratikus Köztársaság és Indonézia között. A szövetséget az ez év novemberében tartandó ENSZ klímakonferencián terjesztené be, amennyiben győz az októberi brazil elnökválasztáson, amire a közvélemény-kutatások alapján jelentős esély van.

Az ENSZ éghajlatváltozási konferenciáját, a COP27-et novemberben tartják az egyiptomi Sarm es-Sejkben. Luiz Inácio Lula da Silva célja a szövetséggel – amelyet később ki is bővítene –, hogy az esőerdőket megvédjék, valamint nyomást helyezzenek a gazdagabb országokra, hogy anyagilag támogassák az érintett országokat.
A Lula programján dolgozó Aloizio Mercadante a Reuters szerint elmondta, hogy a globális szén-dioxid-piacra összpontosítanak a program finanszírozása és az esőerdők fenntartható fejlődése terén.

Erősebb környezetvédelemért küzdenek
A szerdán Manausban kampányoló Lula ígéretet tett arra, hogy fokozni fogja az Amazonas-vidék esőerdeinek brazíliai védelmét környezetvédelmi ügynökségek és akár a hadsereg bevonása révén. Hozzátette: Brazília ismét hangos szószólója lesz az ENSZ-klímatárgyalásoknak, amennyiben megválasztják.
Erősebb ENSZ-et akarunk, nagyobb döntéshozatali jogkörrel, különösen éghajlati kérdésekben, mert különben csak beszédeket tartunk, aztán meg senki nem csinál majd semmit – mondta a volt brazil elnök.
A jelenlegi elnök, Jair Bolsonaro lazított a környezetvédelmi szabályokon, így az erdőirtás ugrásszerűen megnőtt az illegális fakitermeléssel és az aranybányászattal együtt az Amazonas vidékén. A túlzott fakitermelés károsítja a biodiverzitást és elősegíti az éghajlatváltozást.
Lula tanácsadói már felvették a kapcsolatot az említett országokkal, a következő hetekben várható egy brazil–kongói megbeszélés is.
A három ország 2012-ben kezdte meg a tárgyalásokat, hogy nagyobb befolyást szerezzenek a nemzetközi tárgyalásokon. A brazil Munkáspárt az elmúlt hónapokban több javaslatot tett az erdőirtás csökkentése és a zöldgazdaságra való áttérés ösztönzése érdekében, mely utóbbit a megújuló energiába való beruházással és munkahelyteremtő programokkal valósítanák meg. A párt azonban ehhez nemzetközi finanszírozást kér.
(index.hu)

You have no rights to post comments