Zombirákok és torz delfinek lepték el a Mexikói-öbölt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2012. április 22. vasárnap

Szemgödör nélküli halak, torz delfinek és generációkra megmérgezett olló- és páncélnélküli garnélák: ilyen állatokat látnak a 2010-es olajkatasztrófa óta a Mexikói-öbölben a halászok és a kutatók. Úgy tűnik az olaj és a BP által használt oldószer évtizedekre tönkrevágta Amerika egyik tengeri éléskamráját.

"A halászok sohasem láttak még ilyet" - hüledezett Jim Cowan oceanográfus az Al-Jazeerának. A 2010-ben olajkatasztrófa sújtotta Mexikói-öbölt ugyanis egyre jobban ellepik a különböző mutációkkal születő rákok, halak és egyéb tengeri állatok. A szakértők gyanúja szerint ennek okai a BP brit olajcég Deepwater Horizon olajkútjából a tengerbe kerülő vegyi anyagok lehetnek. Az amerikai kormány persze tagadja, hogy veszélyes vagy mérgező lenne az itt halászott bármely tengeri herkentyű elfogyasztása.
Érdekes módon a BP olajcég (amely eddig is dollármilliárdokat költött a kárpótlásra és helyreállításra) aktívan támogatja a tengeri élővilágot ért változások kutatását. Bár a BP is képes volt kijelenteni az amerikai kormányzati szervekre hivatkozva, hogy a Mexikói-öbölből származó tengeri ételek "ugyanolyan biztonságosak, mint a baleset előtt".

Zombirákokat is találtak
A rákászok szem nélküli garnélarákokat találtak - ráadáasul kilószámra. Tracy Kuhns rákász szerint az utóbbi időszakban fogott kis rákok fele torzszülött volt. Hozzátette, az öbölmenti államokban nagyobb rákokból is kifognak mutánsokat: puhapáncélú rákokat, a normál méret mindössze egyötödére nőtt példányokat vagy épp ollónélküli állatokat. Arról nem is beszélve, hogy sok úgy néz ki, mintha vegyi égési sérülése lenne. Egy másik halász arról beszélt, hogy a rákfogás jelentősen lecsökkent, sok rák fején pedig tumorszerű kinövés éktelenkedik. Darla Rocks louisianai rákász zombirákokról számolt be, amik "Még élnek, de ha felnyitod őket, olyan a szaguk belülről, mintha egy hete halottak lennének".
A halak sem jártak jobban a katasztrófával: szem, sőt szemgödör nélküli állatokat fognak ki a halászok. Egyes halaknak sebek csúfítják el a testét, másoknak hiányzik a kopoltyúfedelük, vagy épp gusztustalan rózsaszínű massza lóg ki belőlük. A delfinek zsírjába is beépülnek a kemikáliák, és az abból táplálkozó utódok emiatt szintén torzulnak.

Fekete tenger
2010. április 20-án felrobbant a Mexikói-öbölben található Deepwater Horizon olajfúrótorony [1]. 11 olajmunkás meghalt, 16 megsebesült és a kút is megsérült. A kútfőből összesen 4,9 millió hordó (780 ezer köbméter) olaj ömlött a tengerbe a július 15-i elfojtásig. A legdurvábbb becslések szerint 180 ezer négyzetkilométernyi vízfelületet szennyezett be az olaj, és a Mexikói-öböl vizének és partvidékének élővilágát felbecsülhetetlen károk érték.
A mutációk kulcsa nemcsak feltétlenül a kiömlött olajban keresendő, hanem abban az oldószerben, amit a BP használt fel az olaj eltüntetésére. Ráadásul a garnéláknak már több generációja élt a katasztrófa óta, így lehetséges, hogy nemzedékről nemzedékre örökítik a mutációkat. Persze az olajat sem kell leírni, amiből a tengerfeneket még mindig vastag réteg fedi, és ebben próbálnak megélni egyes állatok. Egyes szakértők pesszimisták: szerintük évtizedekig nem tér majd vissza az élet a normál kerékvágásba. Példaként az Exxon Valdez tanker 1989-es alaszkai katasztrófáját hozzák fel: itt azóta sem éledt újra a heringhalászat.

(julien, velvet)

You have no rights to post comments