Az ukrajnai atomerőmű körüli helyzetről - cikkek + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 11. csütörtök

"Az atomerőmű vagy orosz föld lesz vagy felperzselt sivatag" - jelentette be az orosz parancsnok. Tényleg lehetséges ez? Mi történik az ukrán atomerőműnél? Cikkek + ima:

- A G7 a zaporizzsjai atomerőmű visszaadására szólította fel Oroszországot
Elítélték a zaporizzsjai atomerőmű oroszok általi megszállását a G7 országai, egyúttal felszólították Moszkvát, hogy azonnal adják vissza Ukrajnának a teljes irányítást a létesítmény felett – írja a BBC.
A külügyminiszter által jegyzet közleményben azt írják: az erőművet üzemeltető ukrán személyzetnek „fenyegetés és nyomás nélkül kell tudnia ellátni feladatait”, az erőmű folyamatos orosz ellenőrzése pedig veszélyezteti a régiót.

-Vlagyimir Putyin azt tervezi, hogy felrobbantja a Zaporizzsja atomerőművet, és Ukrajnát vádolja majd meg – erről Andrij Piontkovszkij orosz publicista, politológus beszélt a 24-es csatornán az Unian szerint. A szakértő szerint az orosz elnök az ukránokra akarja hárítani a felelősséget az atomerőmű nukleáris veszélyeztetettsége miatt. Az erőmű körüli hadiviselést a publicista a Kreml legveszélyesebb lépésének nevezi, ezért felszólította a tisztviselőket, hogy tegyenek meg mindent azért, hogy a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség képviselői bemehessenek az erőműbe, és megakadályozhassák a nukleáris katasztrófát.

- Radioaktív anyagok közelében csapódhattak be rakéták a zaporizzsjai atomerőműnél
Nagyon komoly kockázatokkal járhat a zaporizzsjai atomerőmű lövetése Ukrajna orosz csapatok kezére került déli részén – jelentette ki kedden Petro Kotyin, az Enerhoatom ukrán állami atomipari vállalat vezetője. Kotyin szerint a tüzérségi támadások során egyes lövedékek a kiégett fűtőelemek lerakatának közelében csapódtak be, ahol erősen radioaktív anyagot tartalmazó 174 konténert tárolnak, s figyelmeztetett egy telitalálat esetleges veszélyeire is.     Ez a legradioaktívabb anyag az egész atomerőmű területén. Azt jelentené, hogy az anyag szétszóródna a térségben, kialakulna egy radioaktív felhő, és aztán már csak az időjárástól függ, hogy a felhő milyen irányba halad – idézi az MTI Kotyint, hozzátéve, hogy komoly kockázatokról van szó.

- "Az atomerőmű vagy orosz föld lesz vagy felperzselt sivatag" - így jelentette be az orosz parancsnok, hogy aláaknázták zaporizzsjai atomerőművet. Valerij Vasziljev vezérőrnagy, a zaporozzsjai atomerőműben állomásozó orosz csapatok parancsnoka az Energoatom ukrán atomenergetikai ügynökség által közzétett Telegram-üzenet szerint azt mondta, hogy     az orosz csapatok aláaknázták a zaporizzsjai atomerőművet. A Newsweek szerint hozzátette, hogy az erőmű vagy orosz föld lesz, vagy felperzselt sivatag. „Ezt nem titkoljuk az ellenség elől. Figyelmeztettük őket” – mondta Vasziljev a poszt szerint. A parancsnok az azóta törölt Telegram-üzenet szerint nagyon kemény hangot ütött meg, a legkeményebb parancsok betartásáról beszélt. Korábban is voltak pletykák, hogy az orosz csapatok aláaknázták az erőművet, de ez az első, magasabb helyről érkező figyelmeztetés.
Ugyanakkor érdemes fenntartásokkal kezelni a hírt:
    az erőmű körül óriási az információs háború, nem tudni, mennyire hitelesek az információk
    az oroszok a háború első napjától fenyegetnek nukleáris eszközökkel,
    és eddig is szívesen alkalmazták a kemény háborús retorikát, ami a létező legbrutálisabb lépésekkel való elrettentésre épül.

Mennyei Atyánk! kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, hogy óvd meg az atomerőművet a pusztulástól, robbanástól és a világot egy újabb atomkatasztrófától! Kérünk állítsd le a háborút, szabadítsd meg az embereket a gonoszság tombolásától és hozd el a megbékélés és újjáépülés idejét Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments