Az argentin püspökök tisztes munkalehetőséget kérnek mindenki számára

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. augusztus 04. csütörtök

„Az, hogy munkalehetőségeket kérünk, azt jelenti, hogy valamennyi munkavállalónak joga van ahhoz, hogy méltósággal élhessen mindennapos fáradozásainak gyümölcséből, kiaknázhassa lehetőségeit és tehetségeit, és így hozzájárulhasson az ország növekedéséhez” – hangsúlyozza az Argentin Püspöki Konferencia üzenete, melyet Szent Kajetán augusztus 7-i ünnepe alkalmából adtak közre.

Az olasz származású Thienei Szent Kajetánt különösen kedvelik egész Dél-Amerikában, s amellett Dél-Európában; a Gondviselés szentjeként tisztelik, „békét, kenyeret és munkát” kérnek tőle.

„Szent Kajetán zarándokaiként mi is a mindennapi kenyérért könyörgünk, amint Jézus is tanította nekünk”, folytatják az argentin püspökök, és rámutatnak, a kenyérhez „minden nappal egyre nehezebb hozzájutni a fojtogató infláció miatt, amely nyomorúságot szül”. A főpásztorok arra szólítanak, gondoljunk „egyre több testvérünkre, akik nap mint nap a szegénykonyhákon ebédelnek; az idősekre, akik nem tudják megvásárolni a gyógyszereiket; a családokra, melyeknek jövedelme egyre inkább elértéktelenedik”. „Az igazságosságért könyörgünk, amikor kenyeret kérünk mindenki számára, amit két keze munkájával keres meg” – írják.

Üzenetükben a püspökök „a testvériség kenyeréért” is felszólalnak, amire nagy szükség van a társadalom megosztottsága miatt, amelynek tagjai nem értik meg, hogy „senki sem üdvözülhet egyedül”; ahol lehetetlennek tűnik közös projekteket megvalósítani, és egyre nő azok száma, akik szegénységtől, sőt nyomortól szenvednek. „Milyen hasznos lenne, ha párbeszédbe bocsátkoznánk, és megosztanánk azoknak az elképzeléseknek és tetteknek a kenyerét, amelyekkel politikai testvériséget lehet építeni; ha először azokra gondolnánk, akik leginkább szenvednek ebben a válságban; ha tisztességes és realista megoldásokat keresnénk, amelyek az embereket kihasználó klientelizmus [magas állami pozíciók osztogatása függőségi viszony kiépítésével – a szerk.] nélkül is működnek!” Rámutatnak: „a politikusoknak minden eddiginél inkább felelősséget kell vállalniuk, túllépve a saját érdekeiken”, csak így tűnhet fel a láthatáron a béke és a „társadalmi barátság”.

Végül arra hívják Isten népét, hogy „egyesüljön az országért mondott imában, hogy felelősen tudjunk reagálni az ezekben a nehéz időkben felmerülő szükségletekre”, s a Lujáni Boldogasszony közbenjárását kérik, hogy „együtt tudjanak tenni azért, hogy minden argentin asztalára jusson mindennap kenyér”.

Az Instituto Nacional de Estadistica y Censos (INDEC), az argentin statisztikai hivatal adatai szerint 2021 második félévében a szegénységi küszöb alatt élő családok száma elérte a népesség 27,9 százalékát. A 31 városi agglomerációban összesen 2 633 905 háztartás, tehát 10 806 414 fő él a szegénységi küszöb alatt.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Fides hírügynökség

Magyar Kurír

You have no rights to post comments