Alaszkai apokalipszis

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 29. szerda

Rekordmennyiségű erdőtüzet jelentenek napjainkban Alaszkában, melynek oka a régióban szokatlanul száraz és meleg időjárás. Csak június 15-ig egymillió hektárnyi terület égett le...

Az erdőtüzek szezonja hivatalosan május vége és június eleje között kezdődik, a végét pedig szeptemberre teszik. A hőmérséklet azonban egyáltalán nem hűl, sőt az éjszakai és a nappali hőmérséklet folyamatosan emelkedik, írja a Gizmodo.
Eddig több mint 300 erdőtüzet jelentettek a legnagyobb amerikai államban, amelyből 100-at még mindig nem tudtak megfékezni. Az egyik legjelentősebb ezek közül a május végén történt East Fork-i tűz is, mely során több mint 163 ezer hektár égett le. A KTOO Public Media szerint ez minden idők egyik legnagyobb tundrai erdőtüze Alaszkában.
A gyorsan terjedő lángok miatt több, az erdőtüzek elleni küzdelemmel foglalkozó alaszkai ügynökség erőforrásai is kimerültek.
A hőmérséklet emelkedésével a régióban a vegetációs időszak is hosszabb lett, ami több tundrai növényzetet eredményez, ez pedig még inkább elősegíti az erdőtüzek terjedését. 1990 óta mindössze 11 alkalommal fordult elő, hogy Alaszkában egy év alatt egymillió hektárnyi terület égett le, és a jelenlegi szezon máris túllépte ezt az értéket, miközben még másfél-két hónap hátra van a tűzszezonból, mondta a Washington Postnak Rick Thoman klímaszakértő.
2001 és 2020 között több mint 31,4 millió hektárnyi terület égett le Alaszkában erdőtüzek miatt, ami több mint kétszer annyi hektár, mint az előző két évtizedben együttvéve – derül ki a Nemzetközi Északi-sarkvidéki Kutatóközpont jelentéséből.
(24.hu)

You have no rights to post comments