Onaiyekan bíboros: Keresztények és muszlimok együtt lépnek fel az erőszak ellen Nigériában

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 08. szerda

John Onaiyekan nigériai bíboros június 6-án nyilatkozott a Vatikáni Rádiónak, egy nappal a pünkösdvasárnapi terrorcselekmény után, melyben több mint ötven ember életét vesztette.

A Nigéria délnyugati részén fekvő Owo városában fegyveresek tüzet nyitottak a Xavéri Szent Ferenc-templomban imádkozó hívekre, és meggyilkoltak legalább ötven embert, köztük több gyermeket. A pápa vasárnap esti üzenetében elmondta, imádkozik az országért, amelyet súlyos támadás ért az ünnep idején.

John Onaiyekan bíboros – aki egyébként katekézist tartott a budapesti eucharisztikus kongresszuson tavaly szeptemberben –

elítélte a rendszerszintű büntetlenséget és a kormányzat képtelenségét arra, hogy biztonságot teremtsenek és biztosítsanak, ugyanakkor hangsúlyozta a vallásközi párbeszéd szerepét a békés együttélés felé vezető úton.

Az egész nigériai sajtó a tegnap történtekkel foglalkozik – mondta Onaiyekan bíboros –, mindenkit megráztak az események, és egyhangúlag elítéli az egész ország a támadást.

John Onaiyekan bíboros hétfőn a Vatikáni Rádió adásában kiemelte, a mostani támadás pusztán a legutóbbi volt az erőszakos cselekmények hosszú sorában, amelyekben ártatlan emberek vesztették életüket.

Ugyanakkor „a tegnapi támadás, pünkösd ünnepén, különösen megrázott mindannyiunkat” – tette hozzá, megjegyezve: egyetlen nigériai csoport sem támogatja vagy veszi védelmébe a terrorcselekményt.

A bíboros kifejtette, erőfeszítésekre van szükség, hogy el lehessen kerülni a „profilalkotást”: el kell kerülni az olyan kijelentéseket, mint hogy muszlimok ölnek katolikus keresztényeket.

Természetesen – tette hozzá – amikor éppen vasárnap követnek el támadást egy templom ellen, gyakorlatilag lehetetlen elkerülni, hogy az emberek ne úgy érezzék: azért támadták meg őket, mert keresztények.

Bármi is a támadás valódi oka – folytatta –, az ilyen esetek nem támogatják az erőfeszítéseinket, melyeket a keresztények és muszlimok közötti jó kapcsolatok érdekében teszünk – de nem is akasztják meg ezeket az erőfeszítéseket.

„Tudjuk, hogy az egyetlen megoldás, ha a keresztények és a muszlimok együttes erővel néznek szembe ezekkel a bűnözőkkel.”

A bíboros megerősítette, a támadókat még nem azonosították, de szemtanúk szerint muszlim pásztorok voltak.

A kormány és a polgári hatóságok arra kérték a lakosságot – mondta a nyugalmazott érsek –, hogy ne vonjanak le meggondolatlan következtetéseket, hanem várják meg a vizsgálat végét.

„Várunk, de nem szeretnénk örökké várakozni…” – teszi hozzá Onaiyekan bíboros. Sajnos nem igazán bíznak az emberek a hatóságok állítólagos erőfeszítéseiben, és abban, hogy képesek lennének egy valódi vizsgálatot lefolytatni. Számos múltbeli esetre lehet hivatkozni, amikor a kormány elítélte a történteket, ígéretet tett a gyilkosok megbüntetésére – majd semmi nem történt.

„Úgyhogy várakozunk. Rettenetes tragédia. Ilyesminek nem lenne szabad megtörténnie egyetlen országban sem”

– mondta a nyugalmazott főpásztor, elítélve, hogy az efféle bűncselekmények gyakran következmények nélkül maradnak Nigériában.

Sőt – tette végül hozzá –, bár nyilvánvalóan képtelenek ezek a nigériai vezetők cselekedni, jelenleg is éppen azért kampányolnak, hogy újraválasszák őket, hogy újra hatalomra kerüljenek, ahol újra folytatnák ezt a fajta kormányzást. „Bízom benne, hogy a választások változást hoznak.”

John Onaiyekan bíboros, Abuja emeritus érseke tartott katekézist a budapesti Hungexpón az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK) ötödik napján, szeptember 9-én a laudes után. Egyházi vezetőként védelmezi a gazdasági nehézségeknek és a szélsőséges iszlám terrorszervezetek támadásainak kitett nigériai keresztény közösséget, egyszersmind óva int attól, hogy hazája problémáit muszlim–keresztény konfliktussá egyszerűsítsék.

Az áldozatok között keresztények és muszlimok egyaránt vannak, s minden egyes felrobbantott bomba mérgezi a társadalmat, sőt világszerte felerősíti a kereszténység és az iszlám harcát vizionáló gondolatokat. „Ez végzetessé fajulhat, ezért minden erővel a párbeszéd megnyitásán kell dolgoznunk” – figyelmeztetett a bíboros.

Onaiyekan bíborosnak az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszuson tarott katekézisét IDE klikkelve olvashatják el.

Fordította: Verestói Nárcisz

Forrás: Vatican News

Fotó: Lambert Attila (archív); Vatican News

Magyar Kurír

You have no rights to post comments