Az Emberi Jogok Európai Bíróságának ítélete

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. június 08. szerda

Az Emberi Jogok Európai Bírósága embertelen és megalázó bánásmód miatt ítélte el Magyarországot egy iraki menekültcsalád ügyében, amely négy hónapot töltött egy konténerben a Szerbia és Magyarország közötti tranzitzónában. A család menekülni kényszerült Irakból, miután a kurd származású férfit megkínozták.

A szóban forgó iraki menekültcsalád a Szerbia és Magyarország közötti tranzitzónában kényszerült mintegy négy hónapot tölteni még 2017-ben – derült ki az Emberi Jogok Európai Bírósága dokumentumaiból, amelyeket az ítéletről oldalukra feltöltöttek.
A menekültcsalád eredetileg azért hagyta el Irakot, mert a kurd származású családfőt megkínozták a helyi biztonsági szolgálat emberei. Több országon is átutaztak, mire 2017. április 3-án a Tompában található tranzitzónába értek, ahol a menedékkérelmüket is benyújtották.
A menekültcsaládnak egy élethez alkalmatlan konténerben kellett várnia a tranzitzónában, amíg kérelmét elbírálták. Rendőr kíséretében hagyhatták el a tranzitzónát fontos találkozók miatt, mint például orvosi látogatás.
A várakozás alatt a feleség veszélyeztetett terhes volt, ezért a nőt kiengedték a magyar hatóságok, hogy elmehessen a kórházba vizsgálatokra, azonban eközben az édesapa végig bilincsben volt.
 
Veszélyeztetett terhesen éhségsztrájkolt
Ráadásul a menedékkérelmi eljárás az első három hónapban nem haladt sehova, állítólag a hatóságok tétlenkedtek az ügyben. A terhes feleség ezért napokig éhségsztrájkolt, hogy tiltakozzon a helyzet miatt a hatóságok és emberi jogi szervezetek felé.
A család végül embertelen és megalázó bánásmód, szabadsághoz és biztonsághoz való jog megsértése, valamint a lehető leggyorsabb hatósági elbírálás elvének megsértése miatt fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához.
A strasbourgi bíróság megállapította, hogy a magyar hatóságok valóban embertelen bánásmódban részesítették az iraki családot, valamint megállapították azt is, hogy az édesapa bilincsben tartása is törvénytelen volt.
A Magyar Helsinki Bizottság nevű emberi jogi szervezet szerint a család súlyos traumákat szenvedett el a tranzitzónában, és a magyar állam nem segítette integrációjukat. Szabadon engedésük óta új otthonra leltek Németországban.
(index.hu)

You have no rights to post comments