A hazudozás megterheli az agyat...

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. május 25. szerda

A brit Portsmouth-i Egyetem kutatói szerint az agy leterheltebb hazudozás közben, mint amikor igazat mondunk. Éppen ezért a szakemberek szerint egész egyszerűen le lehet buktatni, ha valaki hazudik: például egy rendőrségi kihallgatás során a nyomozóknak elég egy plusz feladatot elvégeztetni a gyanúsítottal.

A szakemberek kijelentésüket azon korábbi tanulmányokra alapozzák, amelyek megállapították, hogy a hazugság megterheli az agyat, és sokkal több kognitív energiát igényel, mint az igazság kimondása. Ezért úgy vélik, hogy ha egy ember egy másodlagos feladatot is kap, akkor nehezen tud a történet kitalálására koncentrálni, és így a hazugságai könnyebben észrevehetők lesznek.
Aldert Vrij (Portsmouth-i Egyetem pszichológiai tanszékének tudósa) az International Journal of Psychology & Behavior Analysisben megjelent tanulmánya szerint, ha az ember gondolkodását megnehezítik, az igazság sokkal hihetőbbnek fog tűnni, mint a hazugság.
Az elmélet tesztelésébe 164 embert vontak be, véletlenszerűen felosztották őket igazmondókra és hazugokra, majd különböző vitatott témákról (koronavírus, bevándorlás, Boris Johnson tevékenysége) kérdezték őket. Az igazmondók őszintén vallottak a véleményükről, míg a hazugoknak kamuzniuk kellett. A kutatóknak ezután ki kellett találniuk, hogy ki mond igazat és ki hazudik.  Mint kiderült, a hazudók történetei kevésbé hihetőek, főleg akkor, amikor másodlagos feladatot kaptak (például egy rendszám felidézése), vagy amikor közölték velük, hogy az éppen végzett vizsgálat nagyon is fontos.
(24.hu)

You have no rights to post comments