A háború valósága - cikk + ima

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 29. péntek

600 milliárd dollárnyi kár, kirabolt múzeum, gyilkosok, fosztogatók és erőszakolók, deportálások - ez az ukrán háború valósága. Hírek és ima:

- 600 milliárd dollárnyi veszteség érte Ukrajnát a több mint két hónapja tartó háború miatt – erről számolt be a Guardian. Az ukrán infrastruktúrában 90 milliárdnyi kár keletkezett. Megsemmisült vagy megsérült:
    több mint 32 millió négyzetméter lakóterület
    több mint 1500 oktatási intézmény
    több mint 350 egészségügyi intézmény
    2500 kilométernyi út
    csaknem 300 híd

- Bár nincs olyan háború, melynek ne lennének civil áldozatai, azonban feltűnő, hogy az Ukrajnában elkövetett atrocitások 90 százalékát az ENSZ szerint orosz erők követték el. Ráadásul ezek az atrocitások az orosz vezetés tudtával, bátorításával és szervezetten történnek, és nemcsak tömeggyilkosságokról van szó, hanem fosztogatásokról, illetve nem mellékesen több százezer ukrán oroszországi deportálásáról. A helyzetet súlyosbítja, hogy a szakadár milíciák és a rendfenntartással foglalkozó Roszgvardiába sorolt csecsen egységek lényegében az orosz vezérkartól függetlenül garázdálkodhatnak, ráadásul az erősítésként toborzott, és bevetés előtt álló líbiai, szíriai és szudáni zsoldosok eleve olyan háborúkban edződtek, ahol mindennaposak voltak a súlyos háborús bűncselekmények.

- A mariupoli városi tanács Telegramján közölte, hogy több mint kétezer egyedi kiállítási tárgyat vittek el az orosz erők a mariupoli múzeumokból, írja a Guardian. Állításuk szerint a tárgyakat Donyeckbe szállították. A városi tanács a bizonyítékok birtokában büntetőeljárást kezdeményezését javasolja, valamint szeretné, ha a bűnüldöző szervek az Interpolhoz fordulnának.

- Irina Venediktova ukrán főügyész szerint azonosítottak tíz orosz katonát, akik részt vettek a civilek megkínzásában Bucsában, írja a CNN. A főügyész szerint a katonák a 64. Lövészdandárhoz tartoztak. A hónap elején az egységet kitüntette Vlagyimir Putyin orosz elnök, aki méltatta hősiességüket és bátorságukat.
Az ukrán vizsgálat megállapította, hogy a megszállás során fegyvertelen civileket ejtettek túszul, étlen-szomjan tartották őket, kezüket összekötözve, szemüket ragasztószalaggal letakarva térdepeltették és bántalmazták őket. Ököllel és a fegyvereikkel is ütötték a civileket, hogy az ukrán fegyveres erők tartózkodási helyével kapcsolatos információkat csikarjanak ki belőlük, de volt, akit minden ok nélkül kínoztak meg – állítja Venediktova. Az orosz katonák megfenyegették az áldozatokat, hogy megölik őket, sőt a kivégzést imitálva a foglyok felé is lőttek. (telex.hu)
Drága Istenünk, kérünk Téged Jézus Krisztus nevében, ne engedd, hogy még mélyebbre süllyedjünk az embertelenségben! Törd meg a gonosz lelkek erejét és hozd el az áldott békét Ukrajnába és az egész világra! Ámen. Miatyánk... Üdvözlégy... Dicsőség...

You have no rights to post comments