Rengeteg pénzt foglaltak le a korrupt minisztériumi dogozóknál

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 22. péntek

Jelentős összegben fogadhattak el kenőpénzt azok a minisztériumi dolgozók, akik magyar állami és európai uniós támogatással finanszírozott GINOP-pályázatokon ígértek kedvező elbíráslást a pályázóknak.

Az igényelt támogatások összértéke tízmilliárd forint volt. A nyomozók hivatalos személyektől több mint 200 millió forint készpénzt és nagy értékű vagyont foglaltak le - közölte a nyomozó főügyészség. Gulyás Gergely kancelláriaminiszter arról beszélt a kormányinfón, hogy négy pénzügyminisztériumi és egy Miniszterelnökségen dolgozó munkatárs érintett.
A Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és más bűncselekmények miatt folytat nyomozást. A főügyészség által szervezett április 20-ai bűnügyi akcióban – a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség, a Fővárosi Nyomozó Ügyészség, a Nemzeti Védelmi Szolgálat, valamint a Készenléti Rendőrség több egységének bevonásával – közel 150 ügyész és rendőr vett részt - jelentette be csütörtökön a KNYF.
A gyanú szerint az elkövetők vesztegetések útján részben a magyar állami költségvetésből, részben európai uniós támogatásból finanszírozott – és a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében kiírt – pályázatokkal kapcsolatban követtek el korrupciós bűncselekményeket. A benyújtott kérelmekkel igényelt támogatás összértéke mintegy tíz milliárd forint.
A KNYF több mint huszonöt helyszínen végzett kutatást, ahol nagy összegű vagyont foglalt le és vett zár alá. Az ügyészség hivatalos személyektől több mint 200 millió forint készpénzt, 60 millió forint összegben értékpapírt és egy – készpénzért vásárolt – 40 millió forint értékű autót foglalt le, valamint több ingatlan zár alá vételét rendelte el.

11 cég érintett, hat embert letartóztatnának
A KNYF az ügyben 11 gazdasági társasággal szemben indította meg a jogi személlyel szemben alkalmazható büntetőeljárást - olvasható a főügyészség közleményében.
Az eljárásban 18 személyt hallgatott ki gyanúsítottként az ügyészség, 7 gyanúsított őrizetét rendelte el és közülük 6 személy letartóztatásának elrendelését indítványozza. A kényszerintézkedések elrendeléséről holnap dönt a Budai Központi Kerületi Bíróság nyomozási bírája.

A Miniszterelnökségen is érintett az egyik osztályvezető
A Pénzügyminisztérium (PM) szerdai rövid közleményében még három pályázatkezelő munkatársának őrizetbe vételéről írt. A dolgozók munkaviszonyát a vizsgálat időtartamára felfüggesztették.
A mai kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter már azt mondta, hogy öt minisztériumi munkatárs érintett, közülük egy a Miniszterelnökségen, a pályázatok másodlagos ellenőrzésével foglalkozó osztályvezető, a többiek a PM munkatársai.
A minisztériumi dolgozók a GINOP-pályázatok elbírálásánál azt ígérték, hogy elintézik az eredményes pályázatokat, vagy a fellebbezés során az eredmény megváltoztatását, és ezért pénzt kértek – felelte a hvg.hu tudósítása szerint Gulyás az RTL Híradó kérdésére. Gulyás szerint a vesztegetők magángazdasági szereplők, nincs köztük politikai háttérrel rendelkező személy, illetve önkormányzat.
(napi.hu)
 

You have no rights to post comments