Éveken belül eltűnhet a ma ismert éjszakai égbolt

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. április 13. szerda

Az éjszakai égbolt ugyan életünk során eddig nem változott látványosan, az elkövetkezendő években a fellőtt műholdak sokasága miatt azonban teljesen új kép tárulhat majd elénk.

Az égbolt az emberiség történetében egy állandó dolog volt, ami évezredek óta ugyanazt a képet tárja különböző generációik elé, azonban az elkövetkezendő években drámai változás állhat be a Földtől néhány száz méterre fellőtt műholdaknak köszönhetően.
Az emberiség történetében először nem fogjuk úgy látni az éjszakai égboltot, mint eddig – mondta a CNN-nek a kanadai Regina Egyetem csillagásza, Samantha Lawler.
A kutató Saskatchewanban található farmján már 2017 óta figyeli a műholdak számának rohamos növekedését. A kezdetben csak körülbelül ezer műhold helyett mára már megközelítőleg ötször ennyi, nagyjából ötezer műhold van a Föld körül, amelyeket szinte pár percnyi égre tekintés után szabad szemmel is könnyedén láthatunk, ugyanis jellegzetes fénycsíkot hagynak maguk után.
Ez sokkal rosszabb, mint amire előzetesen számítottam, nagyon gyorsan változik az égbolt képe, ennél pedig hamarosan még sokkal rosszabb lesz a helyzet – folytatta Lawler.
A csillagász és két másik kanadai kutatótársa tavaly decemberben publikált egy tanulmányt a The Astronomical Journalba, amelyben azt jósolják, egy évtizeden belül az éjszakai égbolton minden 15 fénypontból egy darab biztosan mozgó műhold lesz.
Gondoljanak csak bele. Most körülbelül 4000 csillag látható az égen. Ha ebből 200 mozogna, az teljesen átrajzolná az égboltot – vélekedett a csillagász, akinek kollégáival együtt már most kihívást jelent a távcsövökön keresztül a munka elvégzése, mivel a műholdak az összes képet átrajzolják mozgásukkal.
Amennyiben nem történik valamiféle törvényes szabályozás a műholdak fellövésére, a kutatók szerint az nem csak az égboltot rajzolja majd át, de a csillagászok munkáját is nagyban megnehezíti majd, azok eredményeire is rossz hatással lehet.
Olyan átmeneten megyünk most keresztül, mint amikor megjelentek az első autók. Egy T-Modell kifutott az útra és mindenki a csodájára járt, most pedig egy óriási autópálya mellett élsz, amin több ezer különféle autó közlekedik. Ilyen átmenet lesz ez valószínűleg a műholdakkal is, amelyek fellövését ha nem szabályozzuk, akkor az egész eget befedik majd – mondta Lawler.

Elon Muské a felelősség nagy része
A SpaceX vállalat alapítója, a Tesla-vezér Elon Musk a Föld pályáján mozgó aktív műholdjainak nagyjából egyharmadáért felelős, több műholddal rendelkezik, mint a világ bármely állama. A vállalat 2000 műholdat lőtt fel eddig és további 42 ezer indítását tervezi a Starlink nevű projektjéhez. Ugyan az ötlete valóban forradalmi, hiszen elképesztő internetlefedettséget biztosít már most, azonban a kis műholdak ezrei a kutatók munkáját szinte ellehetetlenítik.
A kutatómunka mellett a földi élet is bajba kerülhet a túlzott mennyiségű műholdtól, ugyanis a NASA a földön elhelyezett távcsövekkel és kamerákkal végzi a bolygót veszélyeztető aszteroidák észlelését is, amelyben a sok-sok Stralink-műhold igencsak megzavarhatja a munkát végzőket.
Fajunk túlélése szempontjából létfontosságú, hogy jóval azelőtt megtaláljuk ezeket az aszteroidákat, mint amikor már a Föld közelébe érnek, ehhez viszont látnunk kell – vélekedett Lawler.
Érdemben ugyan nem változtatott a cég a műholdakkal való tervein, azonban közleményében a SpaceX 2021-ben állította, mindent megtesznek annak érdekében, hogy innovációjuk ne járjon a Föld számára negatív hatásokkal.
Szilárdan hiszünk abban, hogy a természetes éjszakai égbolt fontossága mindannyiunk számára élvezhető, ezért dolgozunk együtt a világ vezető csillagászaival. Emiatt az új műholdjaink napellenzőt kaptak, hogy ezzel megakadályozzuk a műholdról a földre visszacsapódó napfényt – állt a cég közleményében.
Lawler szerint ez sem elegendő intézkedés, hiszen a SpaceX hetente 50 új műholdat bocsájt fel, aminek köszönhetően nagyon hamar akár a tízszeresére is nőhet a számuk az égen, így pedig mi biztosan szépen lassan elfelejthetjük a csillagos égboltot.
(index.hu)

You have no rights to post comments