A legnépszerűbb könyvek

Kategória: Cikkek, írások Megjelent: 2022. január 05. szerda

Tavaly októberben ünnepelte a 125. évfordulóját a New York Times Book Review. Ebből az alkalomból a szerkesztők arra a kérték az olvasókat, hogy jelöljék meg, szerintük mik voltak a legjobb könyvek, amelyek megjelentek ebben a 125 évben. A felhívás után 67 országból csaknem 200 ezer szavazat érkezett be, ezek alapján állították össze a legjobb 25 könyv listáját.

A győztes a 3 évvel ezelőtt, 92 éves korában elhunyt Harper Lee zseniális regénye lett: a Ne bántsátok a feketerigót! Az 1960-ban megjelent könyvről a szerző négy évvel később - már az Oscar-díjjal kitüntetett film után - azt mondta: Soha nem gondoltam, hogy ekkora sikere lesz a történetnek, olyasmi ez, mintha fejbe vágtak volna. [...] Egy kis elismerésre vágytam csak, de amint látják, sokat kaptam belőle, és ez ugyanannyira ijesztő, mintha sosem foglalkoztak volna a könyvemmel.
A regényből több mint 30 millió példányt adtak el, valamint több mint 40 nyelvre fordították le. 1961-ben Lee a regényért elnyerte a Pulitzer-díjat.
A végső sorrend:
    Harper Lee: Ne bántsátok a feketerigót!
    J. R. R. Tolkien: A Gyűrűk Ura  - A Gyűrű Szövetsége
    George Orwell: 1984
    Gabriel García Márquez: Száz év magány
    Toni Morrison: A kedves
A hírre felfigyelő Könyves Magazin megjegyzi: három szerző - John Steinbeck, Ernest Hemingway és William Faulkner – hét könyvvel is szerepelt a legjobb könyvek listáján. James Baldwin, Margaret Atwood és Virginia Woolf pedig öt-öt könyvvel büszkélkedik a listán.
(index.hu)

You have no rights to post comments